2021 1. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2021 12:10
Spoiler İçerebilir!!! Herkese merhaba. Burada yaptığım ikinci incelemeyle karşınızdayım. Bu seferki inceleme Aşk ve Gurur yani orijinal adıyla Gurur ve Önyargı kitabı üzerine olucak. İlk önce bu kitabın isminin bence Gurur ve Önyargı olarak anılması daha doğru olur. Çünkü kitap aslında bize aşktan çok o iki duyguyu açıklıyor. Tabii ki bu kitapta aşk konusu da ön planda ama baskın olarak gurur ve önyargının üzerinde durulduğunu düşünüyorum. Kitap 18. YY’ın sonlarını anlatıyor. O zamanki şartlarda aşka bakış, evlilikle ilgili düşünceler hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlıyor. Kitaptaki olay örgüsü genel olarak Bennet Ailesi üzerinden ve onların çevresindeki insanlar üzerinden ilerliyor. Bu ailenin 5 kız çocuğu var. Babaları genel olarak kütüphanesinde yalnız başına oturmayı seven, kızlarını da çoğunlukla küçümseyen bir adam. Annelerinin ise tek amacı kızlarını zengin insanlarla evlendirip onların mutlu olmasını sağlamak. Olaylar oturdukları civara yeni gelen Mr. Bingley geldikten sonra oluşmaya başlıyor. Ve sonrasında olaylar gelişiyor. Genel olarak insanların o zamanki bakış açısı bize göre çok cahilce ve farklı geliyor. Çoğunlukla insanların düşüncelerine kızıyoruz fakat bu düşüncelerin o zamanların düşünceleri olduğunu unutmamamız gerek. Yani kısaca ben kitabın çok iyi bir kitap olduğunu düşünüyorum. Okuduğuma pişman değilim. Kitapta gurur ve önyargı konusu üzerinden verdiği mesajlar açısından çok önemli bir klasik bence. Hem en büyük ikinci kız olan ve hem de kitabın daha çok onun düşünceleri üzerinden ilerlediği Elizabethin yaşadığı duygular ve sonunun mutlu bitmesi gerçekten çok güzel.Mr. Darcy ile yaşadığı aşkta gerçekten insanın içini ısıtıyor. Etkisi altında kaldığım güzel bir okuma oldu. Herkese tavsiye ederim. İyi okumalar.
Aşk ve GururJane Austen · Koridor Yayıncılık · 201697,9bin okunma