288 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Bir süredir permakültür ve sürdürebilirlik ile ilgili araştırma içerisindeyim. Nerden başlamak, nasıl ilerlemek ve nelere dikkat etme konusunda kendime bir yol haritası çizmek istiyorum. Okuduğum kitaplar arasında işin felsefe boyutunu en iyi aktaran kitap olduğunu söyleyebilirim. Bu konuda tam bir baş ucu kitabı var mı bilmiyorum. Kaynaklar kısmında yer alan kitapları da incelemek gerekecek. Özet olarak aslında yapılacak her çalışma kendine has olması gerektiği çıkıyor. Tabi bunu yaparken bazı standart bilgileri kullanmak ve amacınızı unutmamanız lazım. Aslında değerlendiremeyeğimizi düşündüğümüz birçok şeyi kaçırıyoruz. Bazı şeyleri küçük ölçekli deneyerek deneyim kazanmak ilerisi için hiç birşey yapmamaktan iyidir. Bu arada minimum enerji harcayarak maksimum kazanım elde etme sistemi tasarımı olarak permakültürü hiç düşünmemiştim. Kitapta bunu nasıl yapacağınız direk yazmıyor tabiki ufkunuzu açmak için ana başlıklar anlatılmış. Bu başlıklar yazarın uygun gördüğü sıra ile işlenmekte.
Tek Yol Permakültür
Tek Yol PermakültürGraham Bell · Yelkovan Kitap · 20216 okunma
Insanlar toprağa mineral diyorlar ama bir gram sıradan üst toprakta 100 milyon bakteri, maya, küf, diyatom ve mikrop yaşar. Ölü ve hareketsiz olmak şöyle dursun, toprak yaşamla dolup taşar. Bu mikroorganizmalar amaçsız değildir. Her biri bir amaç için yaşar, didinir, işbirliği yapar ve o doğanın döngülerini devam ettirir. Masanobu Fukuoka
Sayfa 243Kitabı okudu
Reklam
Kimyasal yöntemler kullanan çiftçiler daha çok kar edip daha çok şey satın almak isterler ama bilmeliler ki kendi öz sermayelerini tüketmektedirler.
Sayfa 236Kitabı okudu
Toprak neden alt üst edilmemeli
Sizi gereksiz kazma küirek işlerinden caydırması gereken bir diğer bilgi ise bu organizmaların her birinin kendi nişi içinde gelişip çoğalmasıdır. Yüizey bakterilerini derine gömerseniz havasızlık ve soğuktan ölürler. Bir kürek ucu derinliğinde mutlu olan mikropları yüzeye kardığınızda ise oksitlenerek ölürler.
Sayfa 182Kitabı okudu
Toprak neden alt üst edilmemeli
Toprak sadece dökülmüş yapraklar ve öğütülmüş taşların toplamı değildir. Sayısız mantar, bakteri, solucan türü ve diğer minik bitki ve hayvandan oluşan, yaşam dolu, inanılmaz bir evrendir. Bir hektar toprakta bu yaratıklardan kelimenin tam anlamryla tonlarca bulunur ve bunların enerjisi 15 bin insanın enerjisi kadardır.
Sayfa 181Kitabı okudu
Gelişmiş ülkelerde çok geniş alanlar çim bahçelerine dönüştürülmüştür. Hâlbuki bahçeler hem yeşil hem de üretken olabilir. İşte çim bahçenizi yenebilir bir bahçeye dönüştürmek için 10 bitki türü: kuşotu (serçe dili), karahindiba, aksirken, keçiayağı, kıllı kodim, ernicarotu, aynisefa, kuzukulağı, ıspanak ve ay sarımsağı.
Sayfa 147Kitabı okudu
Reklam
Aslan karıncadan daha önemli değildir. Minik bir çimen yaprağını ulu Kauri çamıyla kıyaslayıp çimen yaprağı gereksizdir diyemeyiz. İnsanların ihtiyacını karşılama şartı olmaksızın tüm varlıkların kendi yeri ve kendi yaşam hakkı vardir.
Dünya çapında doğal adaletin yeniden ayağa kaldırılması için yapılması gereken en temel hamle, kendi hayatınızı gezegenin ihtiyaçlarıyla uyumlu hale getirme sorumluluğunu kabul etmektir.
THOMAS EDISON
Edison 1876 yılında Graham Bell'in geliştirdiği telefon üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bu aygıta karbondan bir iletici ekledi, böylece telefonu daha iyi hale getirmiş oldu. 1877 yılında da sesi kaydedip tekrarlayabilen gramafonu geliştirdi. Edison'un bu buluşu büyük ses getirdi ve ünü yurt dışına yayıldı.
Sayfa 150Kitabı okudu
Alexander Graham Bell
Bir ses yoğunluğu birimi olan bel terimi, ismini telefonun mucidinden almıştır. Bir belin onda biri değerindeki desibel ise daha sık kullanılan bir ses ölçüm birimdir
Sayfa 146Kitabı okudu
Reklam
Alexander Graham Bell
Ülkenin ilk şehiriçi telefon sistemi Connecticut'taki New Haven'de 1878 yılında kuruldu. içinde 391 abonenin isim ve numaraları bulunan ilk telefon rehberinin birinci baskısı, 2008 yılında yapılan bir açık artırımda 170.500 dolara satıldı.
Sayfa 146Kitabı okudu
Alexander Graham Bell
1876 yılında Bell icadını kamuya açıkladı. Çalışan ilk ticari sistemler iki yıl İçersinde kuruldu. Beli ve finansal destekçileri sistemleri yaygınlaştırmak için "Beli Telefon Şirketi"ni kurdular. Firma 1885 yılında "Amerikan Telefon ve Telgraf Şirketi" adını aldı. "AT&T' hızla ülkenin en karlı kuruluşlarından biri haline gelmişti. Büyük bir tekel haline gelen firma, 1982 yılında ulusal antitekel düzenlemeleri ile parçalandı.
Sayfa 145Kitabı okudu
Alexander Graham Bell
Boston'da telefonla ilgili deneylerini yapmaya başladı. Thomas A. Watson (1854-1934) isimli on sekiz yaşındaki asistanı kendisine yardımcı oluyordu. Bell 1876 yılında icadını tamamladı. Telefon hattı ile aktarılan ilk sözcükler "Mr. Watson buraya gel, seninle işim var," olmuştu.
Sayfa 145Kitabı okudu
Alexander Graham Bell
Alle, Bell'in her iki erkek kardeşi de veremden ölünce 1870 yılında Kanada'ya göç etti. Bell daha sonra Boston'a gitti. Burada sağırlar okulunda çalışmaya başladı. Bu okuldaki öğrencilerinden biri de Helen Keller (1880-1968) olacaktı.
Sayfa 145Kitabı okudu
Alexander Graham Bell
İskoçya'daki Edinburgh'ta doğdu. Çocukken kendisine "Aleck" lakabı takılmıştı. Ses ve işitme duyusu çocukluktan beri ilgisini çekiyordu. Annesi Eliza Grace Symonds (1809-1897) İşitme duyusunu çocukken yitirmişti. Babası Alexander Melville Bell (1819-1905) ise sağır ve dilsiz çocukların eğitiminden sorumluydu. Oğlunu da kendi yolundan gidecek şekilde yetiştiriyordu.
Sayfa 145Kitabı okudu
Resim