Odin'den sonra en ön sırayı Thor, Thunar veya Donar işgal eder. O bulutlara ve yağmurlara, şimşek ve gökgürlemesine hilkmeder; ancak, cezalandırıcı olsa ve sık sık öfkelense de babacan bir tanrıdır. Bu tasavvur Jupiter Tonans düşüncesine pek iyi uyar. Ekinler yağmur ve gökgürültülü fırtınadan çok fazla etkilendiğinden bunların kontrolü Thor'a izafe edilir; keza aynı şekilde Odin gibi Thor da savaş hadiselerini sevk ve idare eder ve ganimetler den payını alır.
Din, bir his ve duyuş meselesinden çok bağlayıcı ve bir arada tutucu güçtü.
Devletin huzur ve refahını etkileyeceği düşünülenlere benzer türden ahlak kuralları saygı görürdü, fakat devlete veya babanın hakimiyetine bir faydası dokunmayan davranışla ilgili meseleler muhtemelen bencillik ilkeleri çerçevesinde çözülürdü; aristokratlar ve zenginler, devletin huzur ve refahının sınırları dahilinde, keyiflerince hareket ederlerdi. Bununla beraber israf şiddetle bastırılıyor, zenginler ağır bir şekilde vergilendiriyordu; ve Cumhuriyetin ilk dönemlerinde genel uygulamaları itibariyle Roma ahlakını dünyanın o zamana kadar gördüğü en ile ri ahlak olarak görebiliriz.
Rahiplik kurumu hiçbir zaman hakim güç olmamıştır; sanat, edebiyat ve siyaset vicdanlarını bir rahip zümresine kiralamaksızın, miraslarının bir bölümü olarak dinden faydalanmışlardır. Her ne kadar rahipler hizmet, ettikleri tanrılar tarafından himaye edildiklerini iddia etmişler ve bunun ARES (MARS) faydalarını devşirmişlerse de, hiçbir surette eleştiri ve yergiden muaf olmamışlar ve genellikle tapınakların mali kaynaklarını kontrol etmelerine izin verilmemiştir.
Budacılık, İslam ve Hıristiyanlık onları kabul eden bütün insanları kucaklar; ve onların takipçileri inançlarının gücünü misyonerlik çabalarıyla kanıtlamışlardır.
Brahman kendine denk bir kadınla, yani aynı kasttan, bedeni kusurlardan arık, çeşitli güzel nitelikleri olan bir kadınla evlenmelidir; fakat çok evlilik tavsiye edilmese de kabul edilir; ve ilk kadın aynı kasttan ise, sonrakiler daha aşağı kastların her birinden alınabilir. Dördü övülen dördü yerilen sekiz farklı evlilik biçimi arasındakitemel fark çeyiz meselesi ve ilgili konulardır, en makbul evlilik gelinin ailesinin kızlarını pahalı çeyizler ve değerli taşlarla bilgili bir Brahmana verdikleri evliliktir; böyle bir kadının çocuğunun eğer övgüye değer faziletli işler yaparsa on ceddini ve soyundan on kuşağı kurtaracağı söylenir.
Bir Brahman'ı öldürmüş olan kendisini aç bırakıp sıskalaştırmalı ve üç kez ateşe atmalıdır ya da on iki yıl boyunca olabildiğince temiz ve iffetli kalarak, köye ancak dilenmek amacıyla girebilir, girdiğinde de yanında bir kerevet ve elinde bir kafatası taşır ve suçunu ilan eder; gündüz ayakta gece oturarak ve bir günde iki kez yıkanarak on iki yıl içinde ya da bir Brahman'ın hayatını kurtararak, arınabilir.