Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
ABD ve Yunan kara kuvvetleri, 2020 Eylül ayı başında tarihte ilk kez Batı Trakya Bölgesi'nde ortak zırhlı birlik tatbikatı icra etti. Bugüne kadar sınırlarımıza en yakın bölgede yapılan en büyük tahrik böylece tarihte yerini almış oldu.
5 Ekim 2019'ds ABD ve Yunanistan Savunma Bakanları Atina'da 'Karşılıklı Savunma İşbirliği Antlaşması' imzaladı. Böylece ABD'ye, Yunanistan'a ait tüm askerî üslerin kullanılma izni ve olanağı sağlanmış oldu.
Reklam
Ancak bu gelişmeler içinde en önemlisi şüphesiz Filistin'in 2019 yılında Türkiye karşıtı bloğa eklenmesi oldu.
Rusya'nın Rum ekonomisini kurtarma karşılığında Ada'da üs kolaylığı ile çevre sulardaki doğal gazdan imtiyazlar istemesi AB'yi -dolayısı ile ABD'yi- GKRY'ye karşı sert bir tutum almaya teşvik etti.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 1974 yılından sonra Kuzey Kıbrıs limanlarına uğrayan gemilerin kaptanlarına karşı ceza veriyor ve bu gemileri alıkoyuyordu.
Annan Planı, Kıbrıs Türklerini Ada'da bir azınlık durumuna sokuyordu. Türkiye'nin garantörlük statüsü ortadan kalkıyor, iki bölgeli çözümü kağıt üzerinde bırakarak siyasi eşitliği sulandırıyordu.
Reklam
Fransa, Kuzey Afrika ve genelde Afrika'da Türkiye'nin karşısına çıkmasından rahatsızdır.
Unutmayalım: Eskiden kara gücü ve Amerikan lojistik kontrolündeki hava kuvveti ile öne çıkan Türkiye, artık bir deniz gücüdür.
Avrupa Atlantik sistemin temel hedefleri; başta İran'ı etkisiz kılarak İsrail'in güvenliğine katkı sağlamak, Arap Dünyası'nın bölünmüşlüğünü devam ettirmek, Rusya ile Çin'i çevreleyerek küresel güç mücadelesinde üstün gelmek, enerji arz güvenlik tekelini elde bulundurmak olarak özetlenebilir.
İçinde bulunduğumuz dönem ABD'nin ve temsil ettiği neoliberal sistemin gerilemesinin hızlandığı bir dönemdir.
Reklam
Türkiye, 2011 baharından itibaren tarihi ve siyasi bağlarının olduğu Libya'nın parçalanmasında aktif rol oynadı.
GKRY'nin 17 Şubat 2003 tarihinde Mısır, 17 Ocak 2007 tarihinde Lübnan ve 21 Aralık 2010 tarihinde İsrail ile imzaladığı uluslararası deniz hukukuna aykırı MEB(Münhasır Ekonomik Bölge) sınırlandırma antlaşmaları, Türkiye ve KKTC'nin deniz çıkarlarına tamamen aykırıdır.
Doğu Akdeniz ayrıca Türk akademisyenlerin ve TPAO'nun tespitlerine göre geleceğin enerji maddesi olan yoğun gaz hidrat yataklarına da sahip.
USGS tarafından Kıbrıs-Lübnan-Suriye ve İsrail arasındaki Levant Bölgesi'nde 1,7 milyar varil petrol ile 3,45 trilyon m³ doğal gaz, Nil deltasına yakın havzada ise 6,3 trilyon m³ doğal gaz, 6 milyar varil sıvı doğal gaz ile 1,8 milyar varil petrol bulunduğu tahmin ediliyor.
329 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.