Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
ister bir hayvan sürüsü ister insanlardan oluşan bir kitle olsun, belli sayida canlı varlık bir araya geldigi anda icgüdü- sel olarak bir liderin otoritesine tabi olurlar.
"Bazı fikirlerin kolaylıkla kabul edilmesi, yayılması; insanların çoğunun kendi muhakemeleri üzerine kurulmuş bir fikre sahip olmak imkanından yoksun bulunmalarındandır." - Gustave Le Bon -
Reklam
Peki, kısıtlı veya yeteneklere uygun şekilde kısıtlanmış bir oy hakkıyla kitlelerin verdikleri oylarda gelişme görüleceğini mi varsaymalıyız? Bunun doğruluğunu bir an için bile düşünemem. Bunun sebebi de terkibi ne şekilde olursa olsun toplulukların zihnî seviyelerinin düşüklüğüne dair daha önce söylediklerimde görülebilir. İnsanlar kitlenin içinde daima eşitlenirler ve umuma dair meseleler söz konusu olduğunda kirk akademisyenin oyu, kırk sakanınkinden daha makbul değildir. İmparatorluğun yeniden kurulması gibi genel oy hakkının suçlu bulunduğu hadiselerde oy kullananlar yalnızca âlimler ile eğitimlilerle sınırlandırılmış olsaydı dahi neticenin de- ğişebileceğini hiç zannetmiyorum. Bir kişinin Yunanca veya matematik bilmesi yahut mimar, veteriner, doktor, avukat olması, o kişinin toplumsal meselelerde özel bir kavrayışa sahip olduğu anlamına gelmez. Bütün iktisatçılarımız iyi eğitimli kişilerdir, çoğunluğu profesör veya akademisyendir. Ancak üzerinde mutabık oldukları himayecilik veya çift maden sistemi tek bir genel mesele var mıdır? Bunun sebebi, kişilerin sahip oldukları ilmin, aslında toplumsal cehaletin epeyce seyreltilmiş hâlinden ibaret olmasıdır. Çok sayıda bilinmezin devreye girdiği toplumsal meseleler karşısında bütün cehaletler eşitlenir. Dolayısıyla seçmenler sadece ilim sahibi kişilerden oluşsaydı da bu kişilerin oyları bizi şimdikinden daha iyi bir sonuca ulaştırmazdı. Onlar da kendi hislerine veya destekledikleri partinin ruhuna göre hareket edeceklerdi. Halihazırdaki güçlüklerin hiçbirinden kurtulamayacağımız gibi bir de kastların ağır zorbalığına maruz kalırdık
Sayfa 185 - Karbon KitaplarKitabı okudu
Hakiki zorbalık, insan zihni üzerinde bilinçsizce tatbik edilenidir çünkü kendisiyle mücadele edilemeyecek yegâne zorbalık türü budur.
Sayfa 145 - Karbon KitaplarKitabı okudu
Tarih bize gösteriyor ki bir medeniyete temel teşkil eden ahlaki kuvvetler güçlerini kaybettikleri zaman, nihai çözülüş de gayet isabetli şekilde barbarlar diye adlandırılabilecek bu bilinçsiz ve hoyrat kitleler vasıtasıyla gerçekleşiyor.
Sayfa 15
“Eşitlik zamanlarında aralarındaki benzerlikten dolayı insanlar birbirlerine itimat etmezler. Ancak aynı benzerlik, kamuya dair hükümler söz konusu olduğunda sınırsız bir güven telkin eder. Herkes ayni ölçüde aydınlanmış olduğundan, hakikat ile sayısal çokluğun bir arada olması makul görünmez.”
Sayfa 150
Reklam
Çok sayıda bilinmezin devreye girdiği toplumsal meseleler karşısında bütün cehaletler eşitlenir.
Sayfa 150
Kitle fikirleri, asla muhakeme yoluyla ulaşılmış değil, kendilerine dayatılmış fikirlerdir.
Sayfa 148
Kitle içindeki hoşnut edilmiş bir kişi, ikna olmaya ve kendisine sunulan herhangi bir sebebi kabul etmeye yatkındır.
Sayfa 139
Topluluk sebebiyle daha fazla güç kazanmış bir telkine itaat ve katilin, takdire şayan bir şey yaptığı yönündeki kanaati söz konusudur. Bu kanaat, diger vatandaşların toplu onayını aldığı için daha tabii görünmektedir. Benzer bir eylem kanunen suç olarak nitelense de psikolojik açidan durum böyle değildir.
Sayfa 132
Reklam
Kitle suçlarının ardındaki güdü, çoğu zaman kuvvetli bir telkindir ve bu suça iştirak eden bireyler, bir vazifeyi yerine getirdiklerinden emindirler. Hâlbuki suçlunun durumu hiç de böyle değildir.
Sayfa 131
Dinleyici kitleler üzerinde muazzam bir tesiri olduğunu bildiğimiz nutukların metnini okuduğumuzda, kimi kez zayıflıkları karşısında hayrete düșeriz fakat unuttuğumuz, bu metinlerin filozoflar tarafindan okunması için değil, kitleleri harekete geçirmesi için yazıldığıdır..
En alçak kişiler bile çoğu zaman, sırf bir kitlenin icinde bulunmalarından dolayı, geçici sekilde en sıkı ahlaki ilkelere bağlı hareket ederler.
Sayfa 47 - Kapra YayınlarıKitabı okuyor
Müzelerde,kütüphanelerde ve kiliselerin döşemelerinde,dinlerin,ilham etmiş olduğu bütün sanat eserleri yıkılsa ve yakılsaydı, insanların büyük hayallerinden geriye ne kalırdı?
Sayfa 89 - YasonKitabı okuyor
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.