Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Srdgnhtc

Reklam
Birilerinin davranışlarına kızdığın zaman O niye şöyle değil? “ diye düşünme . “O faziletten nasibi o kadarmış .” diye düşün. “Vefadan sadakatten , doğruluktan payı o kadarmış…?
Artık Rabb’inizin nimetlerinden hangisini inkâr edebilirsiniz ?

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kalp , bir kere Hakk’la huzur bulduğunda , dünya artık ayakların altındadır. Böylesi bir insan kaderinden razıdır , kaderi de ondan razıdır şüphesiz. Artık tam manasıyla iman etmiştir kaderine .,Ne demiş büyükler ? Kadere iman eden , kederden emin olur .
Sevenler , sevdiklerine dua ederler . Başka türlü bitmez dünya dertleri .
Reklam
“Hatır-ı şerifine geldikçe bana da dua et olur mu ?” Bunu içtenlikle diyebildiğimiz kimseler kadar dostumuz var . Artık dostluk hem narin hem de nadir bir yerde duruyor . O yerin kıymetini bilelim . Eskilerin “Kula vefa , Hakk’a vefaya vesiledir .” sözü de hatır-ı şerifimizde dursun .
Çünkü Ahmed Amiş Efendi omzunuza elini konduruveriyor: “ Helvacı helvasına şeker katacak zamanını bilir . Ne sıkılıyorsun be ? Senin isteğinle olmaz , O’nun isteğiyledir. Her şeyin zamanı vardır . Kederlenme .”
Çünkü insan mutlaka hüsrana komşudur. Çünkü nefis mutlaka kötülüğü emredicidir. Oysa aşk gelmelidir ve cümle eskidiler bitmelidir . Aşktır her şeyi tamam eden . Yunus’umuzun buyurduğu gibi : “İşitin ey yârenler aşk bir güneşe benzer /Aşkı olmayan gönül misal-i taşa benzer .”
Eridim diyorsun, ama su kesilmemişsin. Yandım diyorsun, ama ne ateşten ne külden bir haber var. Yaralıyım diyorsun, kan damlaları hani? Hastayım diyorsun, iniltiden bir haber yok. Öldüm diyorsun, hani o mevtâ itâatı, o ebedî rızâ?
Velhasılıkelam sükûnet bir zırhtır. Yerinde ve zamanında kullanıldığında insanı insanlığına yaklaştırır . İnsan kendi insanlığına yaklaşırken diğer her şeyle arasına bir mesafe koymak zorundadır . Demek ki sükûnet aynı zamanda dünyayla aramızda inşa etmemiz gereken bir mesafe sanatıdır.
Reklam
Ama mutlaka Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmi ‘nin Mesnevî’sindeki şu hakikate de gönül verilmeli : “Sus ve erdemi bekle …Sabır ve susma , rahmeti çeker . “
Dua eden kulluğunu bilir , acziyetini bilir , muhtaçlığını bilir , kendisinin kıymetini , Mevlâ’nın kadrini bilir . Bildikçe bilir , buldukça bulur , oldukça olur . Bilmek bir yürüyüş meselesiyle, işte bu sessizlik zamanları en güçlü yoldaşlardır. Yoldaşın varsa güzel yürürsün . Güzel’e yürürsün. Sessizce .
Cidalle mesafemizi belirlemesi açısından pek güzel bir Süheyl Ünver hatırası : “ Konuşmasını çok çabuk öğrendim . Susmasını öğrenmek için ihtiyarlamam icab etti . Hoca Ali Rıza Bey’den duydum: Hır hır ahmağın , inat cahilin / Sükût ârifin , seyran kâmilin .”
Rızık denince insanın aklına evvela yeme, içme , kasa , kese, ev arsa araba gelir . Hâlbuki rızk-ı manevi vardır ki gönül ancak onunla mutmain olur . Bir güzel söz , bir güzel bakış , bir güzel susuş da manevi rızıktır.
Süheyl Bey’in çok sevilen , sosyal medya vasıtasıyla bugünlere dek taşınan “Herkesin bir mesleği olmalı , bir de meşgalesi .
211 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.