Bir sınır kapısından geçmek her zaman mucizevi bir tecrübe.
Dönüp geriye, Türkiye toprağına bakıyorum. Orası benim ülkem. Burası değil. Burası İran, şurası Türkiye. Dönüp bir daha geriye bakıyorum. Orada Atatürk'ün resmi, burada Humeyni'nin. Ağrı Dağı ise yerinde duruyor. Bir sınır kapısından geçmek her zaman mucizevi bir tecrübe. Toprak aynı, ama akçeleriniz, diliniz bir anda geçmez oluyor.
Sayfa 100
Roman olduğunu belirtmişim. Roman olduğu doğru ama kitabı ve yazarı ünşü eden asıl hakkında olan olaylar. Aziz Nesin ve çevirisi konusu hakkında olan olaylar. S. Rüşdi'ye Humeyni'nin ölüm fetvası vs vermesi olayları da var. Çok ilginçtir kitapta geçen ayetler gerçekte de var ve hadis rivayetlerinde de var. Var olduğu halde niye kıyamet koparmışlar acaba? Çevirisi hala yapılmamış sanırım. Özetle İngiltere'ye göçen 2 hintli bollywood oyuncusunu konu alıyor aslında. Bu arada konunun bu bağnazlar haricinde bir de telif hakkı olayı vardı hatırladığım Nesin ve Rüşdi arasında. Sanırım kendisine haber vermeden çevirmeye kalkmış gibi birşeydi. Sonradan buluşmuşlardı, barışmışlardı hatta yanlış hatırlamıyorsam.
OkurYazmaz Ömer

OkurYazmaz Ömer

@OkurYazmaz2345
·
22 Kasım 2021 19:52
Kitap şeytan ayetleri. Neden türkçesi yok bilmem. Ben çevrildi diyebiliyorum türkçeye. Herneyse ben bu kitabı daha önceden eleştiri kitabı falan zannerdim. Halbuki bildiğin roman. Nesine bu kadar tantana çıkarmışlar bu kitap yüzünden pek anlamadım.
Reklam
Ömür
Sakın, günahın kökleri sağlamlaştıktan sonra insanın tövbe edebileceğini veya tövbenin şartlarına amel edebileceğini sanma..
Sayfa 68
İnsanlık
Ruhun sağlık ve selameti, insaniyet caddesinde dengeli bir şekilde hareket etmesidir. Hastalığı ise insanlık yolundan sapmasından ibarettir.
Sayfa 59
Adil bir yönetici olmaya dair
__ Che Guevara'nın bakan olmak yerine, ezilen halklar için Latin Amerika dağlarında mücadele vermesini takdir etmemiz için komünist olmamıza gerek yok. Bunun gibi Humeyni'nin bu yaşam tarzını da takdir etmek için de Humeynici olmanıza gerek yok. Şimdi şu sözlere ne denilebilir Allah aşkına. Humeyni'ye evinin eskimiş duvarlarını göstererek "Büyük imam müsaade edersiniz bu duvarları yenilemek istiyoruz?" derler. Kendisinin cevabı şu olur: "Benim halkım fakru zaruret içerisinde iken, ben onlardan farklı bir mekânda yaşayamam. İran Milleti ben daha iyi bir yerde yaşayayım diye bu devrimi yapmadı." ____
Reklam
260 syf.
6/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Bir değişim amili olarak (orta sınıf) Suudi Arabistan, Türkiye.(Bürokrasi) Pakistan ve Malezya. (Ordu) Endonezya ve Sudan. (siyasi partiler) Tunus ve İran örnekleri ile açıklanmaktadır. İslam ülkelerinde Marksist ve Kapitalis liderlik hareketleri değerlendirmektir. Elit, karizmatik liderlik, Monarşiler ve Seyhlikler üzerinden Pakistan, Irak, Mısır, Türkiye, Monarşi ve Körfez seyhlikkeri üzerinden ki hareketler ele alınmaktadır. İslam dünyasındaki ideolojiler ; Milliyetçilik, Demokrasi, Sosyalizm ve komünizm hareketleri incelenmektedir. Mısır, Libya, Türkiye, Endonezya ve İran üzerindeki İslami hareketler ele alınmaktadır. Bunlar Mısır'da ihvan-ı Müslimîn hareketi, Libya' da Kaddafi'nin İslam sosyalizmi, Türkiye'de Milli selamet partisi ve İran Ayetullah Humeyni ve devrimidir.
İslam Dünyasına Siyasi Bakışlar
İslam Dünyasına Siyasi BakışlarAsaf Hüseyin · İz Yayıncılık · 19914 okunma
Humeyni şöyle yazar: Bir avuç sömürücü ve yabancı, diğer yüz milyonlarca insanın hayatın lezzetlerinden ve nimetlerinden en küçük miktarda yararlanma zevkine bile izin vermezken, silah zoruyla hükmeden bu insanlar karşısında nasıl suskun kalabiliriz? Ulema ve tüm Müslümanların görevi, bu zulme bir son vermek ve zalim hükümetleri yıkıp yerine halis ve aktif bir hükümet kurarak milyonlarca insana mutluluk getirmeye çalışmaktır.
Sayfa 259 - İzKitabı okudu
Bir sabah şöyle dedi: "Humeyni'yi seviyorum, çünkü Batılıların canını sıkıyor. Onlara bedel ödetti ve iki büyük gücün, Amerika ile İsrail'in desteğini almış monarşik bir gücü devirdi. Hayranlık verici, çünkü ilkelerinden hiç taviz vermedi. Batı korkuyor! Gayet iyi!" Tahran'a dönen Humeyni kendi safındaki insanları kurşuna dizmeye başladığında Genet bunu neredeyse normal buluyordu: "Bütün devrimlerde böyle olur." "Ama bu adam kendi ülkesinde Aydınlanmacıların rejimini kurmuyor, tersine, uyguladığı şey gerici, politik ve intikamı bir İslam!" "Biliyorum, 'İslam ya politiktir ya da hiçbir şey'. Göreceksin, bütün petrol monarşilerini, bütün bu yozlaşmış rejimleri titretecek..
Sayfa 85 - Sel YayıncılıkKitabı okudu
1978 sonundaydık. Ayetullah Humeyni Fransa'daydı. İran devrimi dev adımlarla ilerliyordu. Genet, Batı'yı bir tür sinir krizine sokan bu yaşlı adamdan büyülenmişti. Michel Foucault bile kanmış ve bu devrimde olumlu bir şeyler gördüğünü sanmıştı. Dinin kendisini ilgilendirmediğini tekrarlayıp duran Genet, din adamları İran'da her gol attığında alkışlıyordu. Batı'ya -özellikle Fransa'ya- olan kininin onu kör ettiğini görüyordum..
Sayfa 85 - Sel YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
GÜÇ TEHLİKEDİR
"Bu 'imam' işini anlamıyorum" dedim, "eğer manevi ve siyasi liderliği tek kişide toplamak istiyorsan, sorun istiyorsun demektir." "Ama imamlar 'masum'dur; hata yapmazlar" dedi. "İşte sorun da burada" diye cevap verdim. "Bir insan nasıl tamamen masum olabilir. Eğer o kadar masumsa, o zaman insan değil melektir. Peki ya İmam Humeyni yeni bir Hasan Sabbah'a dönüşürse?"
Sayfa 105 - Mahya YayıncılıkKitabı okuyor
İmam Humeyni nin 'bugün İslam ı korumak, namaz kılmak ve oruç tumtaktan çok daha önemlidir.' fikrine inandım.
Sayfa 295Kitabı okudu
Sultan Il. Mahmud, bando deneyinde yalnız değildi. Diğer hükümdarlar da Batı müziğinin Batılı talim ve dolayısıyla Batılı savaşı tarzıyla ilgisini görmüştü. Her türlü müziğin ve özellikle Batı müziğinin günah olduğunu ve yozluğunu şiddetle ifade etmiş olan Ayetullah Humeyni bile yürüyüşler ve marşlar için bir istisna yapmaya hevesliydi.
304 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 saatte okudu
Türkiye'de Şeriatın Kısa Tarihi.
Din, kedinin pisliğini örttüğü toprak olmamalıdır. ☆ "Hakiki bir müslüman, samimi bir mümin hiç bir zaman anarşiye ve bozgunculuğa taraftar olmaz. Dinin şiddetle menettiği şey, fitne ve anarşidir. Çünkü anarşi hiçbir hak tanımaz. İnsanlık seciyelerini ve medeniyet eserlerini canavar hayvanlar seciyesine çevirir." Said-i
Türkiye'de Şeriatın Kısa Tarihi 1
Türkiye'de Şeriatın Kısa Tarihi 1Halil Nebiler · Toplumsal Dönüşüm Yayınları · 201012 okunma
Iran lideri o dönem Humeyni
1981'den beri İran israilden silah temin etsede yetmiyordu. Amerika'nın ambargoyu kaldırması için Şimon Perez'den aracılık yapması istendi ve bu şekilde İsrail aracılığı ile ABD'den Iran' 1985-1986 yıllari arasında 25.000 den fazla TOW Füzesi, 96 tanksavar füzesi,18 uçaksavar füzesi, bir çok yedek parça girişi sağlandı...
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.