Besbelli ki krallık ik­tidarı herkese düşmez. Bu iktidar, ancak, kendi adamlarını, tebaasını yönetenlere, vergileri toplayanlara, askeri seferler (bu'ûş) düzenleyebilenlere, sınırları koruyabilenlere ve hiç kimsenin egemenliği altında olmayanlara aittir. Krallığın geçerli anlamı budur.
İbn-i Haldun'un bir sözü aklıma ilişti: Fazla tevazunun sonu vasat insanlardan nasihat dinlemektir
Reklam
Balık gölüne göre büyür ' diye bir söz var. Bizim gölümüz balıkların büyümesine izin vermemiş. Osmanlı İmparatorluğu'ndan çıkan onlarca devletin hiçbirinin bilim Nobel'i yok. Ne Rumların, ne Yunanların, ne Sırpların, ne Arapların, ne Ermenilerin, ne Türklerin, ne Kürtlerin. Gel de İbn Haldun'un yüzyıllar önce söylemiş olduğu ' Coğrafya kaderdir!' sözüne inanma. Baksana coğrafya, dünyanın en akıllı insanları sayılan Yahudiler'in bile kaderini değiştirmiş." Demek ki bu toprak onları da aşağı çekmiş.
Sayfa 227
Halkın, eskilerin (anciens) bizlerden daha büyük ve daha kuvvetli oldukları inancına katılmamak gerekir.
Her hanedan başka başka aşamalardan geçer ve yenilenmiş koşul­lar içinde bulunur. Bu nedenle onun taraftarları, her aşamada, başka başka karakter özellikleri edinirler. Bu, yeni koşulların sonucudur. Genellikle, bir hanedanm en çok beş evresi olabilir. Birinci evre başarı evresidir: bütün direnç tükenmiştir ve krallık ik­tidarı yeni hanedanın
İbn Haldun, İslâm âleminin yetiştirdiği en büyük filozof ve tarihçi, bütün insanlığın da gelmiş geçmiş en büyük düşünürlerinden biridir. Philip K. Hitti
Reklam
Bizim medeniyetimizde âlim; kalbi, aklı ve dili müttefik olandır
Bir İlmi Geleneğin İnşa Süreci Nasıl Geçer, Nelerle Karşılaşır İlim İnsanı? İlim şehrinin kapısı olan Hz. Ali Efendimiz, “Cahilin kalbi ağzında, âlimin ağzı kalbindedir” buyurmuşlar. Bizim medeniyetimizde âlim; kalbi, aklı ve dili müttefik olandır. Nazarında basiret, aklında feraset, lisanında hikmet, ef’alinde kulluk ve ibadet vardır. Bizim medeniyetimizde İbn Sina ve Gazali, İbn Arabi ve Fahreddin Razi, İbn Haldun ve İbn Teymiyye, uykusuz gecelerin bereket ve ihlasında ortaktır. dunya bizim.com
İbn-i Haldun da anlaşılmadı.
Coğrafya kader değildir.Sadece kendini kadere teslim etmiş coğrafyalar vardır.
96 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
İbn-i Haldun'un deyimiyle: "Suyun suya benzediği gibi tarih de tarihe benzemektedir." Dolayısıyla insan da insana, hata da hataya benzemektedir. Bu kitapta her cüzden üç insan örneği verilerek, insanların geçmişte ne gibi hatalara düştüğünü, neyi doğru neyi yanlış yaptıkları işlenmiş. And olsun ki Kuran'ı, öğüt olsun diye kolaylaştırdık; öğüt alan yok mudur? (Kamer - 17)
Kur'an'da İnsan Tipleri
Kur'an'da İnsan TipleriRıfat Oral · Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 202196 okunma
İbn-i Haldun'un "Mağluplar, galipleri taklit eder" görüşü,' hayatın tüm hücrelerine aynı yoğunlukta tesir eder.
Hece dergisiKitabı okuyor
Reklam
Çocuklarınızı terbiye etmeye çalışmayın. Çünkü zaten size benzeyeceklerdir! Kendinizi terbiye edin. 🌸 İbn-i Haldun
Çok yemek
Alınan çok gıda vücutta işe yaramaz fazlalıklar ve kötü artıklar meydana getirir. Bu çeşit artıklardan vücut orantısız bir şekilde genişler, şekil çirkinleşir. Bu gıdalardan meydana çıkan bozulmuş kötü sıvıların beyne gitmesiyle zihinler ve fikir körleşir. İdraksizlik, gafillik ve itidalden ayrılma ortaya çıkar.
Şu veya bu görüşün yanlısı olan kimse, kendi eğilimlerine uygun bir haberi tereddütsüz kabul eder. Bu türden bir ön yargı da, eleştirel düşünmeye ve tenkitçi gözle bakıp araştırmaya engel olur. Ve yalan işte bu şekilde benimsenir ve başkalarına aktarılır.
Sayfa 65
Çocuklar yetişkinlerin aynasıdır.
İbn Haldun şöyle der: "Çocuklarınızı terbiye etmeye çalışmayın. Çünkü Zaten size benzeyeceklerdir. Kendinizi terbiye edin yeter."
Gelenek ve İşlevsellik
Körü körüne yaşatılan gelenekler, ölülerin yaşatıldığı anlamına gelmez; yaşayanların ölü olduğu anlamına gelir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.