“Tekrar tekrar çirkinlikleri yaşamaktır ihtiyarlık. Bir insan erken gelen yaşlılıklarınlarından sorumludur.”
Sayfa 46 - İletişim Yayınları·Kitabı okuyor
"Eskiden insanları mikroplar öldürürdü. Şimdi alışkanlıklar öldürüyordu. Doktor Dannyboy öyle söylemişti. Kalp hastalğı, kişisel kötü alışkanlıklardan doğuyordu. Kanser, sınai kötü alışkanlıklardan doğuyordu. Savaş da siyasi kötü alışkanlıklardan doğuyordu. Dannyboy'a göre ihtiyarlık bile bir alışkanlıktı. Ve alışkanlıklar değiştirilebilirdi."
Sayfa 361
Reklam
120 syf.
7/10 puan verdi
Dostluk, sevgi, aşk, ihanet, yaşam ve daha nicesi... Bu kitabı tanımlamaya kelimeler bulamıyorum ama yine de içimde oluşturduğu hissiyatı aktarmak istiyorum. Esere genel olarak baktığımızda Konrad ve Henrik'in dostluklarının başlangıcı ve bu ikilinin kırk bir yıl sonra yüzleşmesi olarak ikiye ayırabiliriz. Eser, çok farklı hayat görüşlerine, karakterlere ve sosyoekonomik statüye sahip olan iki dostun kaderlerinin nasıl birleştiğini anlatarak başlıyor. Bu iki arkadaş tüm zıtlıklara rağmen ayrılmaz bir ikili olsa da insan olmanın verdiği duygular sebebiyle zamanla bazı kopmalar, kıskançlıklar ve ihanetler yaşanıyor. İkinci yarıda ise kırk bir yıl sonra bir mektup sayesinde buluşan ikilinin masadaki mumlar sönene kadar yüzleşmesine tanık oluyoruz. Dinginlik ve ahenk içerisinde ilerleyen olay örgüsü, okuyucuda bir sonraki sayfada ne olacağı merakını uyandırırken Henrik'in monologları da adeta hayat dersi veriyor. 114 sayfalık bu kısacık kitap; yaşam, dostluk, ihtiyarlık, aşk, aile ve dönemin sosyolojik koşulları hakkında bilgiler vererek adeta bin sayfalık bir kitabın hissettirdiği doyumu yaşatıyor. Biraz ağır, hatta bazı yerlerde tokat etkisi yaratan bu kitabın okuyucunun hayatına bir yerden dokunacağına inanıyorum.
Mumlar Sonuna Kadar Yanar
Mumlar Sonuna Kadar YanarSándor Márai · Yapı Kredi Yayınları · 20241,461 okunma
Yaşın ilerlemesi, gerçek mutluluğun kaynaklarını kurutamaz; ilimlerin, edebiyatın, tabiatın ve insanlığın mütálaasındaki zevk ve menfaat azalmaz, hatta bunların tamamen aksi meydana gelir. Quinet'nin aşağıdaki sözlerinde gerçekten büyük bir isabet vardır: "İhtiyarlık geldi ve onun sizin iddia ettiğiniz derecede acı olmadığını gördüm. Sizin bir sefalet ve ümitsizlik girdabı diye bildirdiğiniz senelerde, bence gençlikten daha büyük bir tatlılık var. Buz tutmuş, dar, tenha, sislere boğulmuş bir zirve bekliyordum. Halbuki etrafımda o kadar geniş bir ufuk açıldı ki bunu şimdiye kadarki hayatımda müşahede etmemiştim."
Sayfa 158 - Ketebe Yayınları 2025 Baskısı·Kitabı okuyor
Yaşamak azaptır çoğu zaman.
692 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
32 günde okudu
“Yaşamak azaptır çoğu zaman.” dizeleri ile başlıyor şairin “Şiirler” isimli kitabı, “Yel Değirmenleri” şiiri ile. Bazı dizelerinin ruhumuza dokunduğu bazı dizelerinde ise ne anlatmak istediğini
Şiirler
ŞiirlerBehçet Necatigil · Yapı Kredi Yayınları · 2019812 okunma
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.