Modern hukukun bir felsefesi varmış gibi gözükse de aslında fakülteler, mahkemeler, meclisler, savcı odalarında okunan, dönen, karara bağlanan, halktan bağımsız burjuvazi bir oluşumdur. Halbuki az önce dediğimiz gibi şer'i hukukta bütün Müslüman fertlerin teftiş hakkı vardır. Yani bütün siviller, İslam hukuk sisteminin direkt muhatabı ve müfettişidir. Hatta bir kadının hükmünü beğenmeyen Müslüman bunu başka bir kadıya taşıyabilir ve kendisi cami kütüphanesinde bulunan bir fıkıh kitabından öğrendiği bir müftünün fetvası ise kadıya itiraz edebilir. Ama Batı hukukunda hâkimler ve avukatların dışında hiç kimse hukuki bir itirazda bulunma hakkı yoktur. Zaten avukatlık kurumu bizatihi bunun göstergesidir. Müslümanlar zaten ilmihal okuyarak İslam hukukunda kendilerine nasıl avukatlık yapacaklarını öğrenmiş olurlar.
İslam hukukunun yani devletinin tekrar ihyasının kolaylığı da şurada yatmaktadır: İslam hukuku Müslüman halkların içinde çıkmıştır. İslam hukuku ulaşılması zor, ruhbani yargıçlar tarafından sorgulanması hatta ulaşılması ve okunması mümkün olmayan, kralların kılıç ile neşrettiği hukuklar gibi değildir. Müslümanlar doğar doğmaz idare olundukları hukuk ile muhatap olmaktadırlar. Aldıkları isim kulaklarına okunan ezan, kamet kadılar ve müftüler tarafından bir yargı meselesi olarak incelenmekte, 4 yaşındaki bir çocuk okumaya başladığı ilmihal hukuka giriş kitabı olarak Müslümanların önünde durmakta ve Müslümanlar hayatları boyunca karşılaştıkları her müşkülat helal ve haram dairesinde bir ömür sürdükleri için bu hukukun bizatihi parçası olmak durumundadırlar.
Reklam
Beynimin köşelerinden sızan gerçekçilik bir hal Hat'rı yok karakterinin düzelmez asla ilmihal Zamanla alışırsın bandı bitti başa sar Her defasında aykırıyım yer küreye battı sal
Yandı kitap dağlarım, ne garip bir hâl oldu! Sonunda bana kalan, yalnız ilmihal oldu!
Sayfa 98 - Necip Fazıl KısakürekKitabı okudu
-Allah'a şirk koşmayacak kadar Tevhid bilgisi, -Farzları yerine getirecek kadar ibadet bilgisi, -Helal rızık edinecek ve meşru bir hayat sürecek kadar helal haram bilgisi. Bunlar herkesin öğrenmesi üzerine farz olan en az ilimdir. Buna ilmihal bilgisi de denir.
Eviniz küçük bir ilim merkezi olsun. Hayatınıza yön verecek, ömür boyu faydalanacağınız güzel bir kütüphaneniz olsun. Kütüphanenizde Kur'an-i Kerim ve meali, tefsir, hadis ve fıkıh kitapları, ilmihal mutlaka olmalı. Bunları anlamanıza yardımcı olacak kaliteli fikir kitaplarını da ilave edersiniz.
Reklam
Gözlerim çirkinliğe, kötülüğe ayarlı olmasın güzelliğe ayarlı olsun istiyorum
Ideoloji aynı hakikatler ve değerler üzerinde duran insanlar bile birbirine düşürüyor. İnsanların doğru olanı seçmesine hür iradesiyle sözün güzelini seçmesine engel oluyor. Kulaklarına filtreler, gözlerine gözlükler, yüreklerine şifreler, parolalar yerleştiriyor
Tünelin ucunda görünen ışık Üzerinize doğru gelen trenin farı olabilir
Hayatımızda renk yok. Hiçbir farklılığa tahammül edemiyoruz
Reklam
Insanın düşünce serüveni öğrenme serüveni; bilinen şeylerden bilinmeyene doğrudur.
Yoksa okuduğunuz gazete masanızdaki tüzük sicilinizdeki rakamlar kadar mı sizin gökyüzünüz?
Kendimi bir türlü bu hayata ait hissedemiyorum. Oysa buna o kadar ihtiyacım var ki Benden neler sakladınız kitaplar? Neden onları huzursuz eden bir varlığım var benim Bir şeylerin farkında olarak yaşamanın inanmanın bedeli hep böyle mi olmuş? Bu bedeli ödeyebilecek miyim?
Karanlık bir dünyaya küçük beyaz noktalar bırakan cevheri küskünlük olan kozmik böcekleriz biz.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.