Merhabalar, Oktay Sinanoğlu'nun Türkiye'de bir dönem bütün kademelerde tamamen yabancı dilde eğitim verilmesinin toplumun üzerinde ne gibi etkileri olabileceğine dair fikirlerini dile getirdiği eseri Bye Bye Türkçe'yi inceleyeceğim.
Sinanoğlu, "Bye Bye Türkçe" adlı eserinde Türkçenin ülkemizin bağımsızlığı üstündeki etkisine ve yabancı dilde eğitimin sakıncalarına şöyle değinir:
"Türkiye'nin resmi dili çoğunluğun anadili olan Türkçedir.. Türkiye'nin bölünmezliğinin, ilelebet varlığının harcı Türkçedir.. Yabancı dili gerekene öğretmek yerine eğitim dilini İngilizce kılmak Türkçeyi yok etmek, Türkiye'yi parçalamak, Türk dünyasında dil ve kültür birliğinin yeniden gelişmesini önlemek, Türk adını tarihten silmek, Türk gençlerini cahil, ezberci, acente ve kalıp kafalı, ve sömürge ruhlu etmek içindir..."
Bye Bye Türkçeyi dil alanında okuduğum bir diğer eser olan "Türkçenin Sırları" ile karşılaştıracak olursam şunları söyleyebilirim:
Sinanoğlu'nun dil bilinci ve dilde yenilikle ilgili görüşlerinin Nihad Sami Banarlı'nın "Türkçenin Sırları" adlı eserindeki görüşlerinden daha ılımlı olduğunu yani dilde yeni kelime oluşturmaya Banarlı kadar karşı olmadığını söylemek mümkündür.
Sinanoğlu'nun Bye Bye Türkçe eseri, dil alanında yazılmış önemli ve değerli bir eserdir. Dil alanında önemli ve değerli eser olan Bye Bye Türkçeyi herkese tavsiye ederim.
Hepimize sağlıklı, huzurlu ve bol okumalı günler diliyorum :)