Bazı kpss tarih notları
1-) Türk İslam Devletleri Yazar-eser ~Mevlana - Divanı kebir ~Hacı Bektaş Veli - Makalat ~Yunus Emre - Divan ~Ahmet Gülşehri - Mantıkut Tayr ~Hoca Dehhani - Selçuklu Şehnamesi Oğuzlar - Dede Korkut Hikayelerini oluşturan Türk topluluğu Kıpçaklar - Dede Korkut Hikayelerine konu olan Türk topluluğu Akkoyunlular - Dede Korkut hikayelerini yazılı
·
Puan vermedi
Çoğrafyanın Kaderi: İngiliz Dış Politikası
Çoğrafyanın Kaderi: İngiliz Dış Politikası            ༄ ༄ ༄ Yer altı değerli madenleri çıkartma, işletme, her türlü alanda kullanıp; temel ihtiyaçlar olan ulaşım ve günlük tüketim alanlarında bunun pazar alanı geliştirmek bir keşif ve güçtür. Devlet ve toplum birlikteliği halinde hammadde, üretim ve pazarlama keşif ve gücünü İspanya ve
İngiltere Ortadoğu'ya Nasıl Girdi?
İngiltere Ortadoğu'ya Nasıl Girdi?Nurcan Özkaplan Yurdakul · Kronik Kitap Yayınevi · 201836 okunma
Reklam
Nisan'da Başka Ne Oldu?
6 Nisan 1326: Bursa fethedildi. 6 Nisan 1994: Ruanda'da bir milyon insanın hayatını kaybettiği iç savaş başladı. 15 Nisan 1856: Islahat Fermanı ilân edildi. 28 Nisan 1915: Çanakkale Muharebelerinde Birinci Kirte Zaferi kazanıldı.
"Güneş Dil Teorisi" âdeta dilde bir ıslahat fermânı idi. Ammâ nasıl ki Tanzîmât'ın Islâhat Fermânı bir işe yaramamışsa, bu ümit bağlanan hareket de netîcesiz kalacaktı. Zîra dil bir içtimâî vâkıa olduğuna göre, onu meydana getiren milletin, kollektif temâyül, irâde ve zaman tezgâhında dili ilmî-şifâhî bir inbikten geçirerek işlemesi lazımdı. Bunun için de, evvel emirde dili, çift bozan tâifesinin elinde arpalık hâline gelmiş bulunmasından kurtarmak lâzımdı. Tâ ki esâret çilesinden çekip almakla, hür ve âzat olabilsindi.
Sayfa 215Kitabı okudu
Islahat Fermanı'nın en büyük marifetlerinden birisi, Osmanlı ikliminde, misyoner faaliyetlerini artırmasıdır; mis-yonerler pıtrak türü çoğaldılar. Hedefleri, Müslümanlardan çok Ermeniler ve Yahudilerdi, din değiştirme adı altında amerikanlaştırıyorlardı; Kırım Savaşı günlerinin en becerikli misyoneri
Cyrus Hamlin
Cyrus Hamlin
, Amerika'nın belki de en etkili misyoner kuruluşu olan Robert College'in kurucusu olduğunu biliyoruz, şimdiki Boğaziçi Üniversitesidir, öyle kendini sürdürüyor.
Misyonerler Arasında Altı Ay
Misyonerler Arasında Altı Ay
Türk devletinin sonudur
Tarih kitapları, 1856 Islahat Fermanı ve Paris Konvansiyonu'nu Türk Devleti'nin Avrupa topluluğuna kabulü olarak yazarlar; abartma olduğuna işaret ediyoruz. Şimdi, 10 Aralık 1999 Helsinki Deklarasyonu'na atılan imzayı, bütün tarihlerden önce davranarak ben açıklı-yorum, Türk Devleti'nin sonudur.
Reklam
Hemen Tanzimat Fermanını ve asıl Islahat fermanını hatırlamak durumundayız....Mayıs 1999 tarihinde Ecevit'in Alman Şansölye Şansölye ve tüm düvel-i avrupa, daha sonraki tartışma ve pürüz-lerde sürekli bu mektuba dönüyorlardı, bir Islahat fermanı ta-ahhüdü Schroder'e yazdığı mektubu, Alman olarak algılıyorduk...
Tanzimat Dönemi'nin üç önemli kilometre taşı vardır: 1.>1839 Tanzimat Fermanı 2.>1839'daki maddelere yenilerini ekleyen 1856 Islahat Fermanı 3.>1876 Anayasası.
1856 Islahat fermanı şüphesiz ki Osmanlı devleti sınırları içinde yaşayan gayrimüslim tebaadaki milliyetçilik duygularının kuvvetlenmesinde, dolayısıyla devletin dağılmasında önemli rol oynamış bir belgedir.
Gayrimüslimlere gelince, reaya statülerini kaybedip hakim millet ile eşit oldukları bugün onlar için bayram günüydü. Ancak patrikler ve diğer dini önderler hoşnut olmadılar çünkü vazifeleri fermanda sıradanlaştırılmıştı. Eskiden beri Osmanlı Devleti'nde bir sıralama vardı: Müslümanlar ilk, sonrasında Rumlar, sonra Ermeniler ve sonra Yahudiler geliyordu; şimdi ise her biri aynı seviyede birleşmişti. Bazı Rum tebaa "devlet bizi Yahudilerle bir yaptı, biz İslam'ın üstünlüğünden memnunduk" diye buna karşı çıkmıştı. 1856 Islahat Fermanı
Reklam
Osmanlı Devleti birçok kimseyi dehşete düşürerek, gayrimüslimlere yönelik iki büyük ayrımcılığı kaldırma niyetini belli etti: İlki her yerde Müslüman devletler tarafından gayrimüslimlere uygulanan cizye (kelle vergisi), ikincisi ise neredeyse her yerde geçerli bir kısıtlama olan silah taşıma yasağı. Bu reformlar, 18 Şubat 1856 tarihli yeni reform tüzüğü, Islahat Fermanı'nda somutlaştırılmıştır.
geçen bağdatta bir kitap gördüm Sünni Arap sevmek diye, bir an kendimi kürt hissettim, mc mahon antlaşması, sykes picot, sevr, lozan, gümrü vs vs, kpss çalışan öğrenci gibi kendi kendime ilk Osmanlı vakanüvisi kim diye sordum, şimdi ıslahat fermanı mı ilan edildi diye sorması gerek Rus elçisi aklıma geldi, anakronizm yaptım sanırım, afedersiniz.
582 syf.
9/10 puan verdi
#stanfordjshaw #Osmanlıimparatorluğuvemoderntürkiye2 1808 den 1975 e kadar olan dönem askeri,siyasi,eğitim,mali ve sosyal hayat anlatılmış. "Çağdaş Osmanlı reformlarının başlangıcı 2. Mahmut ile başlar.(kendisine Gavur padişah derlermiş) Reformların birçoğu askeri alanda başladığı için yani tüm topluma yayılmadığı için günümüze kadar hep sancılı olmuş. 2. Mahmut bunu reforma uğrayan kurumun yerine geçtiği kurumu ortadan kaldırarak çözmüş. ( işlerliğini bozmasın diye. ) Tanzimatla birlikte ticaret mahkemesi, ceza mahkemesi,vs.. kuruldu. Bazılarının iddia ettiğinin aksine. Ayrıca bir yabancı suç işlediğinde Osmanlı mahkemeleri yargılayamıyordu. Mahkemeler sadece bizler içindi. ıslahat fermanı gayrimüslümler içindi. Abdülhamidin tahta çıkış süreci çok ilginç.. Mithatpaşa görevden alınmış aylar olmuş 93 harbine girmişiz. Öteki tarihçi diyorki mirhat paşa soktu bizi savaşa.(ortada mithat yok) Türk milliyetçiliğinin etkin başlangıcı arnavut isyanıyladır 1909 Osmanlıcılığın artık fayda etmediğini düşünen İttihat ve Terakki de balkan savaşından sonra yüzünü Türk milliyetçiliğine döner. İslamcılık ve panislamcılıka değinmiş.Osmanlı savaşa neden Almanlarla girdi? Bağımsızlık savaşımız nasıl başladı?( bu arada Anadoluya ilk geçen Ali Fuat paşadır kazım değil. Yalan çok) Enver önve Ruslarla işbirliği içindeyken neden sonra onlara isyan etti? Sakarya savaşının önemi nedir? Lozan anlaşması ve cumhuriyetin faziletleri anlatılmış.. "Türk milliyetçiliği Türkleri saldırgan emeller gütmeden kendi ülkelerini kalkındırmaları için özendirmiştir...."
Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye 2
Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye 2Stanford J. Shaw · E Yayınları · 199412 okunma
480 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
İslam dîni asla terakkiye mani değildir.
Cumhuriyet dönemi devrimlerin aslında bu dönemde gelişip ortaya konan devrimler olmadığı, bunun bir geçmişinin olduğu, 17. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devletinde gelişen ve giderek artan Batı taklitçiliğinin bir sonucu olduğu vurgulanıyor. Tanzimat'ın ilanı, Meşrutiyet'in ilanı, Islahat Fermanı'nın ilanı, II. Meşrutiyet'in ilanı
Cumhuriyet’in İlk Döneminde Dinî Hayat (1923-1938)
Cumhuriyet’in İlk Döneminde Dinî Hayat (1923-1938)Fahri Güzel · Muhayyel Yayıncılık · 20236 okunma
bugün dünya koltukaltı günü... şaka şaka bugün ıslahat fermanı'nın yıldönümü.
279 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.