Her yerde sadece kendimize emanet olduğumuzdan Mutluluğumuzu da kendimiz yapar ya da buluruz.
111 syf.
7/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Aklın Yönetimi İçin Temel Eser
Bu kitabın adı her ne kadar Aklın Yönetimi İçin Kurallar olsa da kitap daha çok Descartes’in kendi aklını daha verimli kullanabilmesi için kullandığı yöntemlerin üzerine düşüyor. Aynı zamanda bu kurallar bir akıl işlevinde sırayla teker teker üstesinden geçilecek kurallar değil, bir nevi bir öğütler listesi gibi. Bunları okuduktan sonra bir kenara
Aklın Yönetimi İçin Kurallar
Aklın Yönetimi İçin KurallarRené Descartes · Divan Kitap · 2013538 okunma
Reklam
Kendimizi anlamak için sadece içe bakmak, kendimiz üzerine düşünmemiz yetmez. Kendimizi çoğu zaman başka insanlar üzerinden anlarız. Onlarla olan etkileşimizden, onlara dair his ve düşüncelerimizden. Dışarıya bakmadan içeriyi tam göremezsin…
Kemal Sayar
Kemal Sayar
Biz varlığımızı aldatmaca üzerine kurgulamak zorunda olan zayıf varlıklar olarak, zayıflığımızı örtbas etmek için dış dünya, kendimiz ve diğer kendilikler arasında yalandan bir köprü kurmak zorunda kaldık. Bu yüzden de bütünüyle yalanlardan oluşan dil'i icat ettik. Ve dil bize bir varlık illüzyonu kurguladı.
Şefkatli kalabilme yeteneğimizi etkileyen sebepler üzerine çalışırken, birdenbire dilin ve kelimeleri kullanış şeklimizin ne kadar önemli olduğunu fark ettim. Ve sonrasında, iletişime -hem konuşmaya hem dinlemeye- yönelik özel bir yaklaşım geliştirdim. Bu yaklaşım, doğamızda var olan şefkatin gelişmesini sağlayacak şekilde, bizi, kendimizle ve diğer insanlarla birleştiren, böylece birbirimizle gönülden bir alışverişe, paylaşıma yönelten bir yaklaşımdır. Ben bu yaklaşımı Şiddetsiz İletişim olarak tanımladım. Burada şiddetsizlik sözcüğünü Gandhi'nin kullandığı anlamda, yani "şiddetten arındığında yüreğimizde doğal olarak var olan şefkat hali" anlamında kullanıyorum. Konuşma tarzımızın "şiddetli" olduğunu düşünmesek de sözcüklerimiz sık sık hem kendimiz hem de başkaları için incitici ve acı verici olur. Nitekim tanımladığım süreç bazı topluluklarda Şefkatli İletişim olarak da bilinmektedir.
Sayfa 18 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
İnsanın kendine ve başkasına zarar verdiği şeyin adıysa bu. Birbirimizi mutlu yapamamamız yetmiyor mu, bir de her kalbin arada bir kendi kendine verdiği keyfi de mi karşılıklı kaçırmamız gerek? Haydi bana, huysuzluğunu gizleyip, çevresindeki sevinci berbat etmeden, kendine saklayan bir kişiyi gösterin! Yoksa bu aslında kendi densizliğimiz üzerine iç sıkıntısı, her zaman aptalca bir kendini beğenmişliğin kışkırttığı kıskançlıkla iç içe olan, kendi kendimizden hoşnutsuzluk değil mi? Kendimiz mutlu etmediğimiz mutlu insanları görmeye dayanamıyoruz.
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.