Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

101 Kitap

Taha Akyol

101 Kitap Gönderileri

101 Kitap kitaplarını, 101 Kitap sözleri ve alıntılarını, 101 Kitap yazarlarını, 101 Kitap yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Cemil Koçak, İktidar ve Serbest Cumhuriyet Fırkası
Serbest Fırka konusunda pek çok araştırma yapıldı; hatıralar yayımlandı. Bunların tamamını okuduğum için çok iyi bildiğimi zannettiğim Serbest Fırka olayı hakkında bilmediğim ne kadar çok ve önemli şeyler olduğunu Prof. Cemil Koçak'ın yeni kitabını okuyunca gördüm.
Mehmet Perinçek
Perinçek'in kitabı, Atatürk'ün Haziran 1919 ile 9 Eylül 1922 tarihleri arasında uyguladığı Bolşevizmle ittifak politikasını ve onun muazzam politik esnekliğini görmek bakımından gerçekten önemli bir kaynak eserdir.
Reklam
Irkçılık
Irkçılığın bir "yanlış fikir" değil, bir cinnet, bir delilik olduğunu söylemeye lüzum var mı?
1924, Bir Fotoğrafın Uzun Hikayesi
Beşir Ayvazoğlu'nun 1924, Bir Fotoğrafın Uzun Hikayesi adlı muhteşem kitabı, Mehmed Akif'in ve dostlarının hayat hikayeleriyle 1920'lerin fikir edebiyat ve siyaset dünyasını anlatıyor.
Yılmaz Öztuna
Pek çok kitap ve makalesi bulunan Yılmaz Öztuna'nın en büyük eseri, yine Ötüken Yayınevi'nin çıkardığı 14 ciltlik Türkiye Tarihi'dir; ilk 7 cildi siyasi tarih, kalan kısmı medeniyet tarihidir.
Nutuk okumak
Yakın tarihimizin en mühim kitabı olan Nutuk, "inanç kitabı" gibi değil, tarihsel bir belge, mesela Karabekir'in İstiklal Harbimiz kitabı nasıl okunuyorsa öyle okunmalı, daima şartları çerçevesinde yani...
Reklam
Nutuk okumak
Elbette devlet kurucularının, milli önderlerin eserleri özel bir önemle ele alınacaktır. Mesele Nutuk kitabının nasıl okunacağıdır. Genelde iki türlü okuma modeli var: Siyasi inanç kaynağı olarak okumak, bir inanç metni okur gibi okumak. Tarihsel bir belgeyi nasıl okumak gerekirse Nutuk'u da öyle okumak.
"Orada Bir Köy Var Uzakta" kitabı
Bugün yaşadığımız birçok sorun sanayileşme ve şehirleşmedeki gecikmemizden kaynaklanıyor. Dünden bugüne bu süreci iyi anlamak için Asım Karaömerlioğlu'nun bu kitabını muhakkak okumak lazım.
Türkçe Sözlükler
Bugünün gerçekten zengin Türkçe sözlüklerine birkaç örnek: Ali Püsküllüoğlu, Türkçe Sözlük, 90 binden fazla madde ve iç madde. Türk Dil Kurumu, Türkçe Sözlük, 2005 baskısı, 64 bin madde başı, 13 bin iç madde. Kubbealtı Lugatı, 60 bin madde başı, örnekli kullanımıyla 100 bin kelime. D. Mehmet Doğan, Büyük Türkçe Sözlük, 60 bin madde başı, çok sayıda iç madde
Türkçe kıyımı!
Türkçe tam 16 yıl sözlüksüz kalmış! Üstelik Türkçe kıyıma uğramıştır. Şemseddin Sami'nin lugatında 30 bin kelime, Ali Seyyid Bey'in kamusunda 40 bin kelime vardı. 1945'te yayımlanan ilk Latin harfli sözlüğümüzde ise 25 bin kelime!
Geri14
50 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.