Reinventing Physics from the Bottom Down

Basic Books
İngilizce

2025 8. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2025 14:01
Kitap yazarımızın bir tezi üzerine kurulu: "Bilim artık eski bir paradigmayı dışlayarak (özellikle fizik bilimi) yeni bir paradigmaya yol almıştır. Terk edilen paradigma indirgemecilik, yeni paradigma ise belirmedir (emergence)." Kısaca indirgemecilik ve belirme kavramlarını tanımlayarak başlayalım. İndirgeme, daha büyük bir olguyu (örneğin insan vücudu) anlamak için önce o olguyu oluşturan en küçük parçaların anlaşılması ve sonra bu parçaların nasıl örgütlendikleri incelenerek büyük olguya ulaşılmasıdır. Belirme ise olguların küçük parçaların toplamından daha fazla şey ifade etmesi anlamına gelir. Örneğin su moleküllerine teker teker baktığımızda aralarında sadece basit elektriksel itme çekme kuvvetleri olduğunu görürüz. Oysa suya makro ölçekte, yani insani ölçeklerde baktığımızda, suyun "ıslaklık" dediğimiz bir çeşit özellik gösterdiğini görürüz. Belirme paradigmasına göre, suyu atomlarından başlayarak incelersek bu "ıslaklık" özelliğine asla ulaşamayız. Suyun bütün bilgisine varmak için ona daha yukarıdan bakmalıyız. Kendi fikrimi söyleyecek olursam bu paradigmanın kesinlikle önemli yanları olduğunu düşünüyorum. Özellikle biyoloji ve tıp gibi ya da sosyoloji, tarih gibi karmaşık bilimlerde indirgemeci paradigma zayıf kalıyor. Fakat belirme paradigmasının da indirgemeci paradigmanın da yeri geldiğinde çok işlevsel olabileceğini, yanlış kullanıldıklarında da ikisinin de inanılmaz verimsiz olabileceği ya da çok hatalı sonuçlar üretebileceğini düşünüyorum. Yani iki paradigmadan birisinin daha üstün birisinin daha aşağı olduğu görüşü bana mantıklı gelmiyor. Kitabın içeriğine gelecek olursak, fizikle ve özellikle katı hal fiziğiyle dolu kitap. Bu alanlara merakınız yoksa okumanın çok zor olacağını düşünüyorum. Kitabın ya kendi dili ya da çevirisi biraz garip. Çoğu
Farklı Bir EvrenRobert B. Laughlin · Alfa Yayıncılık · 201526 okunma

Robert B. LaughlinYazar · 1 kitap
Betts Robert Laughlin (1 Kasım 1950 doğumlu) Stanford Üniversitesi Fizik Profesörü Robert M. Bass 'oğlu. Columbia Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi'nden Daniel C. Tsui Horst L. Störmer ile birlikte, o kesirli kuantum Hall etkisini[1] açıkladıkları için fizik 1998 Nobel Ödülü paylaştı.