Andromeda #1

İngilizce
Sıralamalar

2026 2. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2026 09:17
Gen Bencildir kitabında bahsi geçtiği için okumak istedim ancak kitabı bulmakta zorlanınca Fred Hoyle'un Türkçeye çevrilmiş diğer kitabı Kara Bulut ile başladım. Kara Bulut bu kitaba göre daha iyi tasarlanmış ve daha bilimsel, sanırım sorun bu kitapta konunun astronomiden çok biyolojiye kayması. Kitabın çoğu siyasi çekişmeler, casuslukla geçiyor. Sonlara doğru gerçekten beklediğimiz bilimkurgu kısmını görüyoruz ki bu yüzden kitabın ortalarına doğru okumak oldukça sıkıcılaştı. Kara Bulut'ta da dikkatimi çeken cinsiyetçilik burada da oldukça hakim, ancak en azından diğer kitapta kadınların buna karşı verdiği olumsuz tepkiler yer alıyor. Burada ise kadınlar oldukça pasif ve genelde "bakması hoş" olarak tanımlanmışlar, bunu kıran tek karakter Dr. Dawnay de erkeksi olarak tanımlanmış ve o da diğer kadınlara karşı aşağılayıcı yaklaşıyor. Andromeda Galaksisi'nden gelen bir sinyalle o dönemin teknolojisinin çok üstünde bir bilgisayar inşa ediliyor ve bu bilgisayar çalıştırıldığında dünyadaki zekânın hangi organik maddeden oluştuğunu öğrenip kendi versiyonunu yapmaya çalışıyor. Sanırım biyolojik bilgideki eksiklik aşamaların çoğunun oldu bittiye indirgenmesine sebep olmuş, bu anlamda "Kara Bulut" daha inandırıcı, olası ve daha ilgi çekici. Kısaca Kara Bulut eserinden birçok anlamda geri kalmış bir eser.
A For AndromedaJohn H. Elliott · Souvenir Press · 20121 okunma