Tarihi Drama

Kasım Tınıstanov
1 Şubat 2023
Bengü Yayınları

Kasım TınıstanovYazar · 0 kitap
1901 yılında şimdiki bağımsız Kırgızistan Cumhuriyeti sınırları içerisindeki Balıkçı şehri yakınlarında bulunan Çırpıktı köyünde dünyaya gelen Kasım Tınıstanov, önce babasından eski yazıyı öğrenmiş, 1909-1912 yılları arasında doğduğu köydeki mahalle mektebine 1912-13 yılları arasında Sazanova kasabasındaki Özbek mektebine, 1914-1916 yılları arasında ise Karakol’daki “Russko-Tuzemniy” adında Rus olmayan halkların Rusça eğitim aldığı okula devam etmiştir. 1924 yılında Kazak-Kırgız Halk Eğitim Enstitüsünü bitirmiştir. Öğrencilik yıllarında Taşkent’te Kazakça yayımlanan Caña Öris, Ak Col gazetelerinin yazı işlerinde ve Cas Kayrat, Sana dergilerinde çalışmıştır (Yürümez ve Yürümez, 2017: 584). 6 Kasım 1938 yılında kurşuna dizilerek idam edilmiştir (Rıspaev vd., 1989: 556; Aamatov vd., 2008: 632). Tınıstanov edebî kişiliği ile olduğu kadar bilim adamı kişiliği ile de bilinmektedir. Kırgız yazı dilinin kurucuları arasında yer aldığı gibi Arap alfabesiyle yazılan Kırgızcanın önce Latin alfabesine daha sonra da Kiril alfabesine geçiş süreçlerinde etkin olarak çalışmıştır.