Nsibidi Yazıtları 1. Kitap

Akata Witch

Afrikalı Harry Potter
2025 6. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2025 21:24
Aslında kitabın kapağından şüphelenmem gerekiyordu. Alnın ortasındaki çekirge nedir sorunsalı hemen kendini açık etti. Meğer ana karakterin alnının altında şimşek izi varmış, onu saklıyormuş... Çok ama çok üzüldüm. Afrika kültürüne ait orijinal bir eser beklerken neler okuttular bize... Dışlanmış ve zorbalık gören çocuğumuz hem de on iki yaşında(!) kendine bir arkadaş bulur sonra okuduğu her şeyi ezberleyebilen çok zeki bir kız arkadaşı daha olur ve bunlar büyü okuluna başlar... Ufak ufak zorlukları aştıkça büyücülerin toplandığı gizli bir alanda maça girer hem de birinci sınıf pardon kız olmasına rağmen, arada asa kızı seçer pardon juju bıçağı kızı seçer... yazdıkça darlanıyorum. Sadece bir bölüm alalım alalım. Leopar insanları zeki, kültürlü, bilge diye sayıp sayıp birbirine en ufak düşmanlığı olmayan iki karakteri ölümüne dövüştürmek ve birini gerçekten öldürmek nedir? On iki yaşında çocuklara sigara içirtmek nedir? Anlat, dinliyorum. Bisküviden ev yapan arı nedir anlat yahu... Belki ikinci ya da üçüncü kitapta cevaplar vardır da kim bilir ne zaman okurum ya da okur muyum? Bilmiyorum. Okuduğunuz için teşekkürler.
Akata Cadı Nnedi Okorafor · İthaki Yayınları · 20249 okunma
Puan vermedi·296 syf.·
2025 1. kitabı
Akata Cadı Nsibidi Yazıtları serisinin 1. Kitabı ile karşınızdayım. Kitabı ilknoktanın sene sonu kampanyasından yararlanarak almıştım set halinde. Alma sebebim kapak görselindeki kızın yani ana karakterimiz Sunny'nin yüzündeki çizgiler/semboller oldu çünkü hemen yukarda Nsibidi Yazıtları ifadesi var. Araştırdım... Tabi ki Gerçekte de böyle isimlendirilmiş bir yazıt ve çeşitli sembollerden oluşan tıpkı Hiyeroglifker gibi bir alfabe var. Gelelim kitabın içeriğine... Sunny henüz 12 yaşında aslen Nijerya'lı ama Amerika'da yaşayan aslında pek de sıradan olmayan bir. Kendisi albino bir Afrikalı. Hayal edelim. Açık ten, beyazımsı sarıda kıvırcık saçlar. Akran zorbalığını sonuna kadar yaşıyor anlayacağınız. Ailesi Amerika'dan kendi ülkelerine dönme kararında Sunny'nin bu durumu da etken. Sunny, okulda tanıştığı Orlu ile okuldan eve dönerken onun arkadaşı olan Chichi ile de arkadaş olur, daha sonra aralarına Chichi'nin arkadaşı Sasha da eklenir ve dördü artık vakitlerinin çoğunu birlikte geçirirler. Sunny, kendini "Leopar Kişileri" olarak bilinen gizli bir topluluğun büyülü dünyasında bulur. Ve tarihin en genç Oha Meclisi'ni oluştururlar. İlk kitaba konu olan görevleri ise çocukları kaçırıp sakat bırakan Kara Şapkalı Otokoto'yu durdurmak. Çıktıkları bu tehlikeli yolda Sunny nelerle karşılaşacsak hep birlikte görelim. Unutmadan yazarın en hoşuma giden yönü Afrika mitlerini fantastik öğelerle birleştirip bir macera yaratması. Nitekim Dünya Fantazi Ödülü kazananı kendisi. Uzun lafın spoiler içermeyeni şöyle ki bu kitap bizlere başta kendini keşfetmek , dostluk , cesaret , özgüven gibi temaları akıcı bir dille ve Afrika mitolojisinden ögelerle fantastik bir kurguyla anlatıyor. Okuyun, kitap hakkında konuşalım çiçeklerim
Akata Cadı Nnedi Okorafor · İthaki Yayınları · 20249 okunma

Nnedi OkoraforYazar · 10 kitap
Nnedimma Nkemdili "Nnedi" Okorafor, hem çocuklar hem de yetişkinler için Nijeryalı-Amerikalı bir fantezi ve bilim kurgu yazarıdır. En çok Ölümden Korkan Binti, Windseeker Zahrah, Akata Cadı ve Lagün ile tanınır. 2015 yılında, Brittle Paper ona Yılın Afrika Edebi Kişisi adını verdi.