Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Uzay Bilimleri ve Astronomi Dergisi

All About Space - Sayı 2 - 2019/12

All About Space

All About Space - Sayı 2 - 2019/12 Gönderileri

All About Space - Sayı 2 - 2019/12 kitaplarını, All About Space - Sayı 2 - 2019/12 sözleri ve alıntılarını, All About Space - Sayı 2 - 2019/12 yazarlarını, All About Space - Sayı 2 - 2019/12 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Kuantum Dolanıklığı” nedir ve ışınlanma ile ne ilgisi vardır?
Einstein görelilik teorisine uymadığı için kuantum dolanıklığından nefret ediyordu. Eğer birbiri ile aynı anda gelen iki elektronu birbirinden ayırırsak bu ikisi arasında görünmez bir "göbek bağı" oluşuyor ve ikisini birbirine bağlıyor. Bir tanesi titreştirilirse, diğer parçacık kardeşine neler olduğunu hemen anlıyor. Bu anlama süreci ışık hızından daha hızlı gerçekleşiyor. Einstein bu yüzden bu olaydan nefret ediyordu ve onu kullanarak kuantum mekaniği teorisini yanlışlamak için çalıştı. Ancak, Einstein yanılıyordu. Bu deneyi bir laboratuvarda bile yapabiliriz. Ancak son gülen Einstein oldu. Zira devam eden araştırmalar sonucunda kullanılabilir bilginin bu yöntemle ortaya çıkamayacağı anlaşıldı. Bir kısım bilim insanı ışık hızından daha yavaş ilerlerken bir noktadan başka bir noktaya ışınlanmanın mümkün olabileceğini söylüyor. Kuantum ışınlanması aslında Uzay Yolu'ndaki gibi çalışmıyor. Burada bilginin bir noktadan başka bir noktaya ulaşmasını canlandırıyoruz. Bunu atomlar ve fotonlarla yaptık. Parçacıkları metrelerce öteye ışınlayabiliyoruz. Aslında prensip olarak bu menzili Ay'a kadar uzatabiliriz!
Dünyamız neden küre şeklinde?
Sadece Dünyamız değil, neredeyse belli bir boyuta ulaşan bütün gök cisimleri küre şeklindedir. Bunun sebebiyse kütle çekimi. Kürenin merkezinden yüzeyine etkiyen kuvvet her noktada eşittir. Dolayısıyla çekim kuvvetiyle bir araya gelen maddenin her noktasına etkiyen kuvvet, zamanla toplanan maddeyi küre haline getirir.
Reklam
Cosmos
Evrenin açık mı yoksa kapalı mı olduğunu henüz bilmiyoruz. Dahası, bazı astronomlar uzak galaksilerin kırmızıya kaymasının nedeninin Doppler etkisi olduğunu düşünüyor ve genişleyen evren modeline ve Büyük Patlama'ya şüpheyle yaklaşıyor.
98 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Bu dergiyi yayıma sokanların emeğine sağlık çok başarılı.Makaleler güzel seçilmiş.Uzay ve evrene dair hemen her konuda birşeylere değinilmeye çalışılmış
All About Space - Sayı 2 - 2019/12
All About Space - Sayı 2 - 2019/12All About Space · Doğan Burda Dergi · 201961 okunma
Bilim dünyasında geniş kabul gören bir teoriyle çelişen bir gerçek ortaya çıktığında artık gerçekleri kabul edip teoriden vazgeçmek gereklidir. Bu teori ünlü isimler tarafından destekleniyor olsa bile...
Politika, ideoloji veya din ekseninde ne kadar bölünmüş olursak olalım, aslında hepimiz soğuk, dev bir evrende aynı küçük toz parçasının üzerinde yaşıyoruz. Yeteri kadar uzaktan bakarsanız, mücadele eden taraflar aslında aynı görünüyor. Bu yüzden savaşın anlamsızlığı üzerinde yorumlarda bulunuyor. Savaşı "büyük ölçekli bir cinayet" olarak tanımlayan Sagan, gezegenimizle uyum içinde yaşamaya geri dönmemiz gerektiğini vurguluyor.
Reklam
Güneş Sistemi'nde "cehennem" kelimesinin karşılığı Venüs olmalı.
Mars'ın bir atmosferi varken üzerinde sıvı halde su vardı ve yaşam Dünya'dan önce Mars'ta filizlenmiş olabilirdi. Mars'tan fırlayıp Dünya'ya gelmiş kayalarımız var. Bir tanesinin içinin 40 dereceden fazla ısınmadığını tespit ettik. Böyle bir kaya Mars'tan Dünya'ya hayat taşımış olabilir. Bu yüzden, hepimizin Marslı olup olmadığını tam olarak bilmiyoruz.
Bir astereoit veya kuyruklu yıldız çarpması sonucu bir kayanın içinde hapsolmuş şekilde uzaya fırlayan ve bir gezegenden diğerine yolculuk eden mikroorganizmalar aslında çok tehlikeli bir yolculuğa çıkıyorlar. Öncelikle çarpma ve uzaya çıkış sırasında canlı kalmaları gerekiyor. Ardından belki de milyonlarca yıl sürecek uzun bir yolculuk onları bekliyor. Sonunda geldikleri gezegenin atmosferine girerken sürtünmeden dolayı oluşan inanılmaz sıcaklıklara dayanacak, ardından gezegen yüzeyine çarpma sırasında da canlı kalacaklar. Her aşamanın korkunç riskleri var ve bu riskler bu yolculuğun geçtiği yıldız sisteminin doğasına göre değişiyor.
İki nötron yıldızının birleşmesi aynı anda hem bir kütleçekim dalgası simgesi hem de ışık patlaması yarattı. Bu ikisi Dünya'ya aynı zamanda geldiler. Bu da demektir ki kütleçekim dalgaları ve ışık aynı hızda yol alıyor.
Reklam
Çoğu kişinin karanlık enerji dediği kozmik ivmelenmeyi keşfeden ekibi yönetenler de bu ödülü* yıllar önce aldılar ve o sırada Rubin hala hayattaydı. Nedense kozmoloji ve parçacık fiziği alanında çalışan bir kadınsanız ağzınızla kuş tutsanız bile bu ödülü alamıyorsunuz.
Sayfa 12 - *Nobel ÖdülüKitabı okudu
Galaksileri bir araya getiren şey ve bir arada tutan şey ise "karanlık madde".
32 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.