AMON OKULU
Kitabın Ana Teması
Amon Okulu, kadim Mısır'ın büyüleyici dünyasına Piramitler, tanrılar ve mitoloji gibi konular, ele alıp. Kitabın karaketerlerinden olan Ahhotep isimli genç kızın kendi potansiyelini keşfetmesi ve içsel gücünü bulması üzerine odaklanır. Amon adında gizemli bir okula kabul edilmesiyle başlar. Bu okul, sadece özel yeteneklere sahip çocukların kabul edildiği, eski Mısır bilgeliğinin ve sırlarının öğretildiği sıra dışı bir yerdir. Okulda aldığı eğitimler sayesinde, Ahhotep hem zihinsel hem de fiziksel olarak gelişir. Kitapta, iyi ve kötü güçler arasındaki mücadele önemli bir tema olarak işlenir. Ama beni en çok etkileyen anlatılan Antik Mısır mitleri oldu.
Mısır mitolojisine göre Amon, kendiliğinden var olan, yani yaratılmamış ilk tanrıdır. Kitapta adı geçen diğer tanrılar ise onun tezahürüdür. Kitapta birçok tanrı ismi geçse de genel olarak monoteizmi ele alır.
Monoteizm, tek bir tanrıya inanma anlamına gelen bir dinsel inanç sistemidir. Bu inanışta, evrenin yaratıcısı ve yöneticisi olarak tek bir üstün varlık kabul edilir. Tüm evrenin ve yaşamın bu tek tanrının iradesi ve gücüyle var olduğu düşünülür.
Sonrasında oturup kendime şu soruları sordum;
Neden dinler birbirleriyle benzerlik gösteriyor?
Neden semavi dinler o coğrafya da ortaya çıktı?
Dinler sürekli gelişmekte miydi?
Bu konuda biraz derine inip, araştırmalar yapmaya başladım. Evet, Dinler, tarih boyunca sürekli olarak değişmiş ve dönüşmüştür. Tek tanrılı dinlerin ortaya çıkışı, bu değişimin en önemli örneklerinden biridir. Dinlerin birbirine benzer olması, insan doğasının ve evrensel deneyimlerin ortak olduğu gerçeğinden kaynaklanmaktadır.
Neden tek tanrılı dinlere ihtiyaç duyulmuş?
Mitlerde ki tanrılar genelde güçsüzdü antik yunanda Zeus bile Heranın etkisi altında