Aşık Ömer'in hayatı ve şiirleri hakkında bilgi veren kıymetli bir eser.Kitapta bahsedildiğine göre Aşık Ömer Kırım'da doğmuş ve yine Kırım'da doğduğu köyde vefat etmiş.Hayatının büyük bölümü Anadolu'da ve İstanbul'da geçmiş.Ömer yaramaz bir çocuk olduğundan ailesi ile yıldızı pek barışmamış.Babası derslerinde başarısız diye evlatlıktan reddetmiş.Abla Bekir ismindeki bir akrabası kendisine sahip çıkıyor.(Kadına mı Bekir demişler yoksa adama mı abla demişler.Cinsiyeti hakkında malumat yok ama iyiliksever birisi olması kâfi.) Ömer'in yine dersleriyle arası açık.Derbeder bir hayat yaşıyor. Bir mezarlığa giderek sürekli ağlıyor ve ölmek istiyor.Bir gün mezarlıkta uyurken rüyasında kendisine bir melek gözüküyor.Nasihatlarda bulunarak kendisine bir saz veriyor.İsyan etmemesini, kendisinin seçilmiş biri olduğunu ve halkın dertlerini şiirle anlatmasını tavsiye ederek eline bir saz veriyor.Ömer hayatının bundan sonraki safhasında şiirde ustalaşırken derslerinde de çok başarılı bir öğrenci oluyor.Kimsenin cevaplayamadığı soruları bilerek dikkatleri üzerine çekiyor.
Aşık Ömer'in şiirlerine gelince bugün yazılmış gibi arı,duru,saf bir dili var.Hatta popüler bir şiir sitesindeki şair bir vatandaş Aşık Ömer'in günümüzde yaşadığını sanarak kendisini tebrik ediyor.Ve Aşık Ömer'in kendisine göre henüz kıvamına ermemiş şiirlerini ileriki zamanlarda geliştireceğine dair temennilerde bulunuyor.Ah güzel yurdumun insanı ah!!!
Aşık Ömer'in divanında Baki, Pir Sultan Abdal gibi şairlerin şiirlerinden etkilendiği şiirler gözüme çarptığı kadarıyla kendi şiirlerinin de bir çok şairi ve sanatçıyı etkilendiği görülüyor.
Haldan bilen haldaşım var
Yola giden yoldaşım var
Üç yaşında karsaşım var
Seni ondan sakınınız
Hakkı Bulut'un Henüz üç yaşında bir kardeşim var.Seni ondan bile kıskanıyorum