Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürk'ün Devlet Adamlığı

Ahmet Yaşar Zengin

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bu olaylar dışında anlaşmanın ilk altı ayı önemli gerilimler olmadan geçti. Istanbul'daki Itilaf temsilcileri ile Türk Hükümeti arasındaki en ciddi sorunlar, eski ıttihat ve Terakki yöneticilerinin savaş ve tehcir suçları nedeniyle yargılanması ve tutuklanması konusundan doğdu .
Türk milleti için 1.Dünya Savaşı , ardı ardına devam eden yorucu savaşlardan en sonuncusu fakat tahribatı en büyük olanıdır. Osmanlı Imparatorluğu 1.Dünya Savaşı'na girerken 2.850.000 kişilik bir orduya sahipti. Savaş çıktığı sırada bu sayının yalnızca 150 bini silah altındaydı. Dört yıl süren savaş sonunda ordunun 325 bini şehit düşmüş, 400 bini de yaralanmıştı. Hastalananlar ve savaşamayacak konumda olanlar da hesaba katıldığında , yaklaşık 3 milyon kişilik ordudan savaşabilecek nitelikte 560 bin asker kalmıştı. Fakat bu askerler de daha sonra yapılan antlaşmalar gereği silahsizlandirilmis ve ülke savunmasız kalmıştı.
Reklam
Osmanlı Imparatorluğu'nun Avrupa karşısında gittikçe gerilemesinin ve 1.Dünya Savaşı sonrasında yıkılmasının temel gerekçelerinden birisi, hatta en önemlisi, ekonomik anlamda geri kalmasıdır. Osmanlı Imparatorluğu, 17.yüzyıla kadar başarılı bir biçimde yürüttüğü ekonomik dengelerini , bu yüzyıldan sonra gerektiği şekilde götürememiş, ağır borçlanmaların altına girmiş ve sonuç olarak da Avrupa devletlerinin boyunduruğu altına sokulmuştur.
1.Dünya Savaşı'nin ülkeye verdiği zarar sadece asker kaybı ile sınırlı değildir. Aynı zamanda, ekonomik bir yıkım da bu savaşın ardından ortaya çıkan sonuçlar arasındadır. Osmanlı Imparatorluğu, 1.Dünya Savaşı'ni finanse edebilmek amacıyla ağır borçların altına girmiş, şehirleri ve köyleri harap olmuş, tarım nüfusundaki kayıplardan ötürü büyük ekonomik sıkıntılar doğmuştur.
Amasya Genelgesi, Istiklâl Mucadelesi'nin başına Mustafa Kemal'in geçtiğinin resmen ilanidir bir anlamda. Ayrıca bu genelge , Kurtuluş Mucadelesi'nin gerekçe ve yöntemlerini içeren bir program özelliği taşımaktadır. Yine Amasya Genelgesi'nde milli bağımsızlık ve milli egemenlik fikri vurgulanmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk'ün Samsun'a ayak basisidir. Türk Milleti , 1.Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun'a ayak basarak " Kurtuluş " yolunu açtı. Dolayısıyla Atatürk'ün 16-19 Mayıs 1919'da Istanbul'dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler.
Reklam
Atatürk bu sözlerini, hassas elleriyle ekseriya yaptığı kuvvetli jestlerle güçlendirmişti.
Sayfa 163Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.