Başbuğ

Puan

610 üzerinden
4 kişi
2021 52. kitabı
Cavit Ersen / Türk'ün Töresi Başbuğ. Yayına hazırlayan Selçuk Alkan. Cavit Ersen ( 1921- 2003) çocukluğu ve gençliği Adana'da geçti. Adana şehir tiyatrosu'nun kuruluşuna öncülük etti. Adana halkevi'nde ve şehir tiyatrosu'nda oyunları sahnelendi. Öğretmenlik yaptı. 1956'da öğretmenlikten atılınca, gazeteciliğe başladı. 1969'da Babıali'de Sabah gazetesine geçti. Kızıl Zindanlar romanı Babıali'de Sabahta yayınlandı. Bizim kuşak, Cavit Ersen'i pek çok roman, şiir, oyun ve denemelerine rağmen Kızıl zindanlar romanıyla tanır. Çocukluk yıllarımda, Kızıl Zindanlar'ı okuduğum zaman, çok etkilenmiş esir Türk yurtlarındaki soydaşlarımıza yapılan zulümler geceleri rüyama girmişti. Kitap, iki önsöz ve altı bölümden meydana gelmektedir. İlk baskısı 1976 yılında yapılan kitap, 2019 yılında Selçuk Alkan tarafından yeniden hazırlanmıştır. Birinci bölümde, islamiyetten önce Türk tarihini, devletler bazında anlatıldığını Türklerin islamiyetle tanışmalarının özetinin yapıldığını görüyoruz. İkinci bölümde, 70'li yıllardan başlayarak ülkenin içinde bulunduğu durum anlatılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde özellikle milliyetçi cephe hükümetlerinin, Türk köylüsünü kalkındırma çalışmalarına yer verilmiştir. Dördüncü bölümde, Türk töresi, Türk sosyal hayatı, Türklerde kültür ve sanat İslamiyet öncesi ile bağlantı kurularak anlatılmaktadır. Beşinci bölümde, siyonizmin ve masonluğun özellikle Sultan Abdülhamid Hanla mücadelesinden hareketle İngiltere üzerinden dünyadaki zulmün temelleri aranmıştır. 70'li yıllardan ülkemizde, egemen olmaya çalışan komünist hareketlerin, temelinde de siyonizm ve masonluğun olduğu ısrarla belirtilmiştir. Altıncı bölümde, milliyetçi koalisyon devri ve devamında ülkücü gençliğin mücadelesi, sol basının nasıl yönlendirildiği vurgulanmıştır. 27 Mayıs 1960 askeri
Türk’ün Töresi BaşbuğCavid Ersen · Mevsimler Kitap Yayınevi · 20197 okunma