Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Başka Yollar

Enis Batur

Başka Yollar Gönderileri

Başka Yollar kitaplarını, Başka Yollar sözleri ve alıntılarını, Başka Yollar yazarlarını, Başka Yollar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
240 syf.
·
Puan vermedi
Enis Batur’un Başka Yollar’ını bitireli bir süre oluyor fakat kitap hakkındaki düşüncelerimi bir türlü toparlayıp paylaşamadım. Daha önce yarım bıraktığım kitaplardan biriydi Başka Yollar, bu kez elime aldığımda su gibi aktı, vakti gelmişti demek ki benim için Yalnızlıktan bahsediyor Batur, yazarlardan, kitaplardan, şiirlerden, dostlarından... ‘Hayatımızdaki kelimeler kitaplarımızdakilerle örtüşmez her vakit — bazı harfleri yan yana getirmekten kaçınırız.’ derken de yazamadıklarından. Kitap boyunca konudan konuya geçerek bir iç döküş, bir yolculuk yaşıyor Batur ve kendine sorduğu sorulara, okuyucu kendi cevabını ararken yola çıkmış oluyor yanısıra. Üç bölümden oluşan kitabın, ikinci bölümü; ‘Eylül’e Doğru’ ise en kitabın özel bölümü bence. Kitabı o kadar çok beğendim ki altını çizip, not almadığım sayfa sayısı azınlıkta. Bu kitabı bilenin ve sevenin az olduğunu düşünüyorum. Sevgili Enis Batur’un da herkes tarafından bilinmek ve okunmak ister bir tarafı yok gibi
Başka Yollar
Başka YollarEnis Batur · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201313 okunma
Kitaplar yazdığımı sanıyorlar, görüyorum: Ola ki birkaç kişi, benim gerçekte inlediğimi farketmiş olabilir, duyulabilir diye çıkarıyorum bu kuş seslerini.
Sayfa 81
Reklam
...herkes kendi saptığı anayoldan, yanyollarda oyalanışından, yolunu yitirmiş olmaktan bir başına sorumludur. Bulacağınız yolu sizin adınıza, yerinize ben bulacak değilim. Kayboluşunuzu da hazırlayamam. Genetik haritanızı, pusulanızı tarayın, yoklayın bile diyemem: Geçmişimiz çoktan silinmiştir.
Sayfa 78
Bir ana eksen üzerine kuracaksınız kendi yaşamınızı, bu yetmesin size, onu yumuşatmanızı, beslemenizi, dengede tutmanızı sağlayacak bir ikincil eksen daha bulun yolda, bunalınca, bunaldıkça ona saparsınız — kişi, yoksa, kendinden bitkin düşer.
Sayfa 75
— ben, baştan beri, kişinin olsa olsa kendisine doğru yürüyüşünün bir anlamı olabileceğine bel bağladım. O yürüyüşün bir kaçış, dahası bir kayboluş öyküsüne yazgılı kalacağı konusunda apaçık ya da örtük biçimde uyarılarda bulunanlara “gerçek labirentler öyledir” dedim: “İçinden çıkabileceğinizi ille de ümit edemezsiniz.”
Sayfa 69
Saltık olan tek durum yalnızlık galiba. Yoksa, insan, bütün ilişkilerinde beden o ölçüyü yakalama yanılgısına kaptırsın kendisini?
Sayfa 68
Reklam
Masa da yapsanız, şiir ya da kitap da yazsanız, altın bir dengenin peşine düşeceksiniz: İmgeleminizden kopup gelecek yaratıcı kıvılcımlar, elinizde biçimlenen hünerinizle oranlı biçimde buluşmadıkça, ayar sorunlarının girdabından kurtulamazsınız. Benzeri sancılar insan ilişkileri sözkonusu olduğunda da devreye giriyor, yaşamın herbir aşamasında: Eş, kardeş, yoldaş, başdaş, usta ya da Hoca: Şâkül ve pergel işin içine girmeden olmuyor.
Sayfa 67
Hâlâ bulmak ile aramak arasındaki ürpertici, görünmez çizginin üstündeyim. Sahi, tamıtamına nedir, nasıl bir sonuçtur bulmak? Aramanın hangi aşaması, evresidir?
Sayfa 65
Herkes bilir birilerinden birşeyler ya da çok şey öğrenmiş olduğunu; hepten aymaz değilse kişi, yaşam merdiveninin basamağında ötekilerin kendisini biçimlendirdiğinin, yoğurduğunun, eğittiğinin bilincindedir.
Sayfa 56
Kelimeleri kullanmamızın, hatta yakarırken onlara başvuruyor olmamızın gerçeği anımsamak, akılda ya da hatırda tutmaktan öte bir anlam taşımadığını ileri sürdüğü noktada, yanyana dizip bırakıyorum: Kuş sesi, şiir, yakarı: Labirent, duvarlarına çarpıyor.
Sayfa 55
Reklam
Zaman hayatımızdan mutlak biçimde geçip giden biricik şey.
Sayfa 29
Elim, elimden gelenden mi bıkmıştı, elimden gelen önünde gönlüm mü bulanır olmuştu: Elim, elimden gelmeyen, öğrenmediği, bilmediği bir işi yapma isteğinin kıskacında ezikleşmişti.
Sayfa 19
Eksik bırakacağım bir son cümleyi tamamlamak, eksiksiz bir başlangıç cümlesi bulmak...
Sayfa 16
Yazılırken zedeleyen yazı, okunurken neden çizik bırakmasın karşımdakinde?
Sayfa 16
45 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.