Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kuruluşu, İşleyişi ve Etkileri

Beytü'l-Hikme

Mustafa Demirci

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
…yaşadığımız zaman, aşamadığımız bir zindanımız ve duvarlarımız olmaktadır.
Sayfa 15
Arnold Toynbee’nin de önemle üzerinde durduğu gibi, tarihin önemli dönüm noktaları, medeniyetlerin veya halkların karşılaşmasıyla, birbirlerine meydan okutmaları sonucu oluşmuştur.
Sayfa 43
Reklam
…tarihte hiçbir medeniyetin ilme dayanmadan yükseldiği ve devam ettiğini söylemek mümkün görünmemektedir.
Sayfa 42
İlim, her medeniyette önemlidir, ancak hiçbir medeniyette İslam’daki kadar, bütün boyutlarıyla hayatın en derin noktalarına nüfuz etmiş görünmüyor. Çünkü İslamda tırnak kesmekten ve el yıkamaktan tutun, toplumun sevk ve idaresine kadar her şey kitap ve bilgi meselesidir. Bundan dolayı İslamda ilim-din kaynaşması ayrılmaz bir şekilde gerçekleşmiştir.
Sayfa 50
…bir sistemin ana çarklarını kavramlar oluşturur. Eğer kavramlar, eksik tercümelerden ibaretse veya başka kültürlerin malı ise, o takdirde zorunlu olarak özgün bir düşünce sisteminden ve ilim geleneğinden bahsedilemez. Bir kavram sistemi bulunmadığından düşünce imkansızdır, çünkü kavramlar bilgiden önce gelir ve kavramlar düşüncenin yoğrulduğu teknedir. Dolayısıyla Müslümanlar tarafından yürütülen kavramlaştırma çalışmalarının, islam felsefesinin ve biliminin teşekkülünde ve özgünleşmesinde önemli derecede etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Bağdat’taki yabancı nüfuzu ve Abbasîler’in devlet politikası olarak yabancı unsurları desteklemeleri, ırkçılığı zayıflatmış, ülkenin değişik yerlerindeki bilginlerin itibar görmesini, dolayısıyla Bağdat’a akün etmesini sağlamıştır. İlk mütercimlerin çoğunluğunun mevalîden olmaları bu durumun açıkça bir göstergesidir.
Sayfa 49
Reklam
Nereden nereye diyor insan istemsizce
Hârun Reşîd zamanında Anadolu’dan birçok kitap getirildiğini görmekteyiz. Hatta Harûn Reşîd’in sadece kitap toplamak amacıyla seferlere çıktığına dair iddialar bile bulunmaktadır.
Sayfa 71
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.