Bahar Sevim tarafından kaleme alınan "Biharê" adlı eser, yazarın yaşanmışlıklardan süzerek kağıda döktüğü, insan ve yaşam arasında bir köprü kurmayı hedefleyen duygusal bir şiir kitabıdır. Ekim 2025'te ikinci baskısı yapılan bu eser, okuyucuyu derin bir içsel yolculuğa davet eder.
Kitabın genel temaları ve içeriği şu şekilde özetlenebilir:
Şiirin İyileştirici Gücü: Yazar, ön sözde her insanın bir şiiri ve türküsü olması gerektiğini savunur. Şiirin insan ruhuna iyi geldiğini, yüreği terbiye ettiğini ve insanın sevdiği her şeyle bağ kurmasını sağladığını vurgular.
Yaşanmışlık ve Duygusal Derinlik: Kitaptaki şiirler; aşk, özlem, yalnızlık, hüzün ve yaşam mücadelesi gibi evrensel temalar üzerine kuruludur. Yazar, özellikle babasının kaybının ardından hissettiği derin acıyı ve sonbaharın soğukluğunu dizelerine taşımıştır.
Doğa ve Coğrafya Betimlemeleri: Eserde Munzur, Dicle, Fırat gibi coğrafi semboller ve nisan, mart, güz ayları gibi mevsimsel döngüler duygularla harmanlanarak işlenir. Papatyalar ve gökyüzünün maviliği gibi doğa unsurları sıkça kullanılır.
Toplumsal ve İnsani Temalar: Şiirlerde mültecilik, sürgün, çocukluk özlemi, kaybedilen değerler ve "biz" olamama sancısı gibi toplumsal konulara da yer verilir.
Dil ve Üslup: Bahar Sevim, duygularını "dağınık" olarak nitelendirdiği samimi bir üslupla, bazen kafiye kaygısı gütmeden, doğrudan yüreğe dokunan bir dille aktarır.
Şiirlerini birer "bir avuç duygu" olarak niteler ve okuyucuya birer emanet gibi sunar.
Kitap, okuyucuya kalbi daraldığında sesli şiir okumasını ve türkü dinlemesini tavsiye ederek, mutluluğun kaynağının bu sanatsal dokunuşlarda olabileceğine işaret eder.