Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim ve Postmodernizm Tartışmaları: Postmodernizim ve Rasyonalite

Noam Chomsky

Bilim ve Postmodernizm Tartışmaları: Postmodernizim ve Rasyonalite Gönderileri

Bilim ve Postmodernizm Tartışmaları: Postmodernizim ve Rasyonalite kitaplarını, Bilim ve Postmodernizm Tartışmaları: Postmodernizim ve Rasyonalite sözleri ve alıntılarını, Bilim ve Postmodernizm Tartışmaları: Postmodernizim ve Rasyonalite yazarlarını, Bilim ve Postmodernizm Tartışmaları: Postmodernizim ve Rasyonalite yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Akıl ya da bilim, makul şekilde inanıp eyleme geçirebileceğimiz anlayışlara ulaşmanın bir aracından ibaret değildir. Akla tanrısal bir statü veren şey, ona merkezi bir konum atfedilmesi, etkinliğinin verili bir şeymiş gibi büyük bir güvenle kabul edilmesidir.
bgst yayınlarıKitabı okudu
" Küstah mutlakçı akla" hakikatın kendisi değil, tikel bir yaşam biçiminden doğan tikel bir hakikat eşlik eder. Panoptikleştirilmiş radyonaliteye ise hakikatin kendisi değil, iktidarın ta kendisi eşlik eder.
bgst yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Panoptikon, bir denetçinin yüksek bir kulede oturduğu ve kulenin etrafındaki daha alçak bir zeminde ayrı ayrı bölmelere yerleştirilen işçilerin hareketini izleyebildiği bir düzenektir. Denetçi işçilerin her birini görebilir ama işçiler onu göremez...Panoptizm eski alışkanlıkları yıkmak ve yeni şeyi yani bir meta olarak emeği yaratmak için gerekliydi...Böylesi bir çalışma faaliyetinin güvenilir biçimde ve kendiliğinden gerçekleşmesi için panoptikon içselleştirilmeliydi. Bu içsel denetim ve gözetim biçiminin meşru olabilmesi, içselleştirebilmesi için toplumsal olarak patronların, sermayenin ve sanayi üretim tarzının bağlantısız olması gerekiyordu. Bedensizleştirilmiş ve yerinden edilmiş rasyonalite, içselleştirilmiş panoptikon haline gelmek için tüm koşulları sağlıyordu.
bgst yayınlarıKitabı okudu
Postmodernistler şunu öne sürerler : Olgulardan, inançlardan ve arzulardan oluşan daha istikrarsız bir karışım yerine, değerleri nesnel hakikat üzerinde temellendirmek, o değerleri savunanları zahmetli bir sorumluluktan kurtarır. Yani onlara gözlemleyip değerlendirdikleri dünyanın bir parçası olan kendi konumları dışında hiçbir aşkın konumdan destek almayan neticeleri seçme ve sorumluluğundan kaçınma imkanı verir.
bgst yayınlarıKitabı okudu
Marcus Raskın:
Rasyonaliteye ilişkin fikirlerin her zaman somut bir şekilde ortaya konması gerekmez. Bu fikirler erkeğin /kadının tarihindeki toplumsal, siyasi ve ekonomik mücadelesinin dışında değildir. Radyonalite tanımları bir tarihsel dönemden diğerine, bir kültürden diğerine değişiklik gösterir. Radyonalite kavramı, toplumsal olarak belirlenmiştir ve toplumsal anlaşmanın ürünü olan tarihsel dönemlerle zamansal ve mekansal olarak sınırlanmıştır.
Marcus Raskın :
Bilimsel ve teknolojik ilerleme, Aydınlanmadan bu yana sosyalist ve kapitalist ideolojilerin parolası oldu. Her iki sistemin savunucuları da yöntemlerinin ve yarattıkları toplumsal atmosferin rasyonalitenin doruk noktası olduğunu ve kendi sistemlerinin rasyonalitenin koruyucu örtüsünü barındırdığını iddia ediyordu. Bu toplumsal sistemlerden herbirinin rasyonaliteyi özgür kılacağı söyleniyordu...Oysa bu devlet sistemlerinden her biri pozitivist rasyonaliteyi insanı dumura uğratacak kadar yıkıcı amaçlar için kullandı.
bgst yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Ashis Nandy :
Bugün uzmanların saltanatında, devrimci öncülerin zorbalığında, kalkınma rejimlerinin ve profesyonelleştirilmiş insani özelliklerden yoksun mesleklerin despotluğunda hep modern bilimin kutsal kabul ettiği rasyonalite ilkesi esastır.
bgst yayınlarıKitabı okudu
Postmodernizme göre esas olarak Batı'da gelişen modern bilim ve rasyonel araştırma, "hakikat"i araştıran tarafsız bir pratik olarak görülmez. Batı bilimi veya Batı rasyonalitesinin sömürgeci, cinsiyetçi,ırkçı veya hükmedici sonuçlar üretmesi veya bilim insanlarının dünyanın başka yerlerinde üretilen bilgi türlerini bilgi saymayıp küçümsemesi bir tesadüf değildir. Bu durum bilimin ve rasyonalitenin " kötüye kullanılmasıyla" açıklanamayacak ölçüde yapısal olan bir soruna işaret eder.
bgst yayınlarıKitabı okudu
Postmodernizm, "nesnel bilimsel hakikat" düşüncesini reddediyor ve doğa bilimleri ile toplum bilimlerindeki farklı teorilerin 'hakikat' iddialarını birbirine eşdeğer anlatılara indirgiyordu.
bgst yayınlarıKitabı okudu
266 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Rasyonaliteye ve bilime, karşı tutum sergileyen postmodernist yada postyapısalcı sınıfına dahil teorisyenlerin makaleleri ile başlayan kitap, rasyonaliteyi yada bilimi ırkçı, cinsiyetçi, sınıfçı ,maneviyattan yoksun dogmatik bir yapıya dönüştüğünden dolayı reddeden teorisyenlere chomsky' nin vermiş olduğu cevaplarla ilerliyor. Temelde rasyonalitenin ve bilimin tahakküm için araçsallaştırılmasının rasyonalite ve bilimin nitelikleri arasında olmadığının güç ve iktidar tarafından kullanılan bilimin eleştirisinin yine bilim tarafından yapılabileceğinin altı çiziliyor. Farklı bölgelerde ve farklı niteliklere ve seviyelerde olan bilginin farklı bir tür olmadığı yine deneyimlenebilir evrensel bilimin bir parçası olduğu yazar tarafından savunuluyor. Rasyonalite kavramını anlamlandırmak isteyenler için dolu bir kitap diyebilirim.
Bilim ve Postmodernizm Tartışmaları: Postmodernizim ve Rasyonalite
Bilim ve Postmodernizm Tartışmaları: Postmodernizim ve RasyonaliteNoam Chomsky · BGST Yayınları · 200817 okunma
38 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.