Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bulgar Türkleri Tarihi

Geza Feher

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Priskos'un bahsettiği halk hareketinin neden meydana geldiğini Németh Gyula tespit etmeye çalışmaktadır: Avarlar, Turfan çevresinde yaşayan Sabirleri yendiler. Sabirler'de İrtis çevresinde oturan Ogur-Bulgarlarını (Saragurları ve On Ogurları) yurtlarından çıkardılar. Bu suretle Ogur Bulgarları Kafkasya'ya 463 sıralarında gelip yerleştiler.
Sayfa 5 - Türk Tarih Kurumu, 2. Baskı, 1999Kitabı okudu
Bulgar Türkleri, Bulgaristan'ın güney batı çevresinde yaşayan Slav unsuruna saldırarak, Bizans'in zararına Bulgaristan'a iltihakı ve beklenen kuvveti ortadan kaldırmak istiyor. İmparator, Bizans'a tâbi Slavlar'dan müteşekkil Slavinia'dan geçiyor, Selanik'e ulaşıyor ve büyük Slav kitlelerini Anadolu'ya naklediyor. Araplar ile yaptığı mücadelede kullanmak için onlardan 30.000 kişilik bir ordu teşkil ediyor. Nebul adlı reislerinin idaresindeki 20.000 kişilik Slav kitlesi Avarlar'a karşı harbi kaybedince; Bizans İmparatoru bütün Slavlar'ı aileleri ile birlikte öldürüyor.
Sayfa 68 - Türk Tarih Kurumu, 2. Baskı, 1999Kitabı okudu
Reklam
Bulgar Türkleri, Hun devletinin çözülmesini takibeden hareketler neticesinde ilk defa Avrupa sınırında göründü. Bu dönemdeki Bulgar Türkleri ile ilgili olarak Priskos'da şunları okuyoruz: 463 sıralarında Onogurlar, Ogurlar ve Saragurlar Bizans'a elçi gönderdiler. Kaynaklardaki belgelere dayanarak Ogurlar ile Bulgar Türkleri'nin kasdolunduğunu biliyoruz. Muhtelif oymakları birleştiren vasıf Ogur olmalarıdır. Meselâ; On-ogur = 10 Ogur; Saragur = beyaz ogur; Oturgur = otuz ogur. Otuz (Türk Bulgar lehçesinde otur)
Sayfa 4 - Türk Tarih Kurumu, 2. Baskı, 1999Kitabı okudu
BULGAR TÜRKLERI'NIN MEDENİYETİ
Hayvan yetiştirmenin büyük ölçüde gelişmesinin yanı sıra ziraat, devlet ve içtimaî hayattaki kültürün zenginliğine, kalıntılara bakarak hüküm vermek mümkün ise de bıraktıkları mimarî anıtlar bunu daha iyi açıklamaktadır.
Sayfa 71 - Türk Tarih Kurumu, 2. Baskı, 1999Kitabı okudu
Türk kültürünü benimseyen kavimlerin Avrupa' ya tesirini, Hunlar'ın, Bulgar Türkleri'nin, Macarlar' in, Osmanlılar'ın vs. Avrupa harp sanatında yaptıkları inkilâplar apaçık göstermektedir. Roma ordusu Bizanslılar gibi yaya idi. Türk boylarının tesiri ile durum değişti. VII. yy. başlangıcından itibaren süvari, ordunun esasını teşkil etti. Bizans yazarları bu hususta Türk süvarisini örnek olarak göstermektedirler. Bizans yazarı açıkça, Avarları örnek vererek, Türkler'in giyimini, silahlarını, istihkámlarını ve stratejilerini almak gerektiğini söylemektedir.
Sayfa 82 - Türk Tarih Kurumu, 2. Baskı, 1999Kitabı okudu
BULGAR TÜRKLERI'NIN MEDENİYETİ
Doğu Bulgaristan'da Pliska, Preslav ve Madara kazı yerlerinde muazzam surların ve kârgir sarayların harabelerini bulmaktayız. Bu yapılar plan ve malzeme bakımından çağdaş Bizans inşaatından tamamiyle ayrılmaktadırlar. Gerek bu yapılar ve gerek kültürlerinin diğer hatıraları, Bulgar Türkleri'nin doğu kültürlerinin değerli unsurlarını muhafaza ve aynı zamanda batı medeniyetine intibak kabiliyetlerini göstermektedir.
Sayfa 71 - Türk Tarih Kurumu, 2. Baskı, 1999Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.