Katil mi? Maktul mü?

Zafer Ercan
2023
Tolstoy Yayıncılık

2023 44. kitabı
Kitapları okuduğumda buraya bir şeyler yazarken genelde eğlenirim. Sosyal hayatımda da ciddi biri hiç olmadım. Hep bi goy goy halindeyimdir. Ama bu kitap için eğlenceli şeyler, komiklikler yapamam. Bu kitap beni çok etkiledi, bu kitap öyle eğlenilecek bir kitap değil. Bu kitap konusuyla, arka planıyla ve verdiği mesajlarıyla saygıyı hak eden bir kitap. Kitap sitelerinden kitap alırken genelde yöntemim şu; “yeni çıkanlar- polisiye- Türk yazarlar” sonra; “tümünü sepete ekle”. Aralarından çöpe gidenler olduğu kadar #cefacı gibi çok beğendiklerim de oluyor. Cefacı bir polisiye olmakla birlikte aslında daha çok Psikolojik, Sosyolojik, en önemlisi de acayip bir inceleme kitabı. Kimi inceleme derseniz; insanları. Katil ya da maktul, fark etmeksizin herkesi. Nasıl anlatacağım bilmiyorum ama deneyeceğim. Veteriner Hekim Destan Ay, kliniğinin önünde gerçekleşmek üzere olan bir kadın cinayetini, eli bıçaklı kocaya ketamin enjekte ederek önlüyor. Adamın kanında bulunan yüksek oranda alkolle birleşen ketamin adamı anında yere seriyor. Düşerken kafayı da çarpan şerefsiz koca yoğun bakıma, yaralı eşi hastaneye, veteriner Destan ise hapishaneye düşüyor. (İyilikten maraz doğar dediğinizi duydum.) Cinayet Büro Amiri Karabey Karaşın ve özel ekibi davaya dahil oluyor. Bu özel ekip kadınlara karşı işlenen suçlarla ilgileniyorlar. Hepsi bu iyi kalpli veterineri hapisten çıkarmaya çalışıyorlar, nitekim başarılı da oluyorlar ama şerefsiz kocanın veteriner Destan’ın hayatında kocaman bir dert olacağını kimse bilmiyor. Acayip ritüellerle işlenen cinayetler silsilesi başlıyor. Açıkçası bundan sonra anlatacaklarım spoiler vereceğinden susmak zorundayım. Yazar kitabın bazı bölümlerini üçüncü tekil şahıs diliyle, bazı bölümlerini de her kahramanın gözünden yazarak ilerlemiş. Çok da güzel
CefacıZafer Ercan · Tolstoy Yayıncılık · 20239 okunma
2023 205. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2023 15:44
" Hiç kimse ölmesin! Üç dilek hakkım olsa üçünü de bunun için kullanırdım. Bir cinayetçi olarak haykırıyorum, ne olur hiç kimse ölmesin! Ama daha çok kişi ölecek ve ben bunu dilerken insanlar birbirlerini öldürmeye devam edecekler." Selam Benim gibi #polisiye okumayı seven kitap dostlarım için harika bir #kitap ile geldim #cefacı . Kitabı bitireli birkaç gün oldu ancak yorum girmek için sindirmek istedim. O kadar güzel ve dolu dolu bir kitap ki ... Ne yazsam eksik kalacak gibi hissediyorum. Destan veterinerdir . Veteriner kliniğinde normal bir güne başlamışlardır. Ancak o gün hiç de normal bir gün olmayacak , hayatları sonrasında uzun bir süre eski haline dönemeyecektir. Kliniğin önünde eli bıçaklı bir adam karısına bağırıp bıçaklamaya çalışmaktadırlar. Oraya gelmeden bıçakla yaralamıştır zaten kadını . Destan ve arkadaşı Şahika şok olurlar. Kadını nasıl kurtaracaklarını düşünürken adam köpeklerini de bıçaklar. Kadını da bıçaklamaya bakar. Şahika polisi ararken Destan da köpekler için kullandığı anestezik maddeyi adama arkadan yanaşıp enjekte eder. Kadını kurtarmıştır. Ancak düşünmedikleri bir şey olur. Adam alkollüdür, alkol ile karışan ilaç adamı komaya sokmuştur ve Destan tutuklanır... Cinayet büro amiri Karabey ve ekibi olayı soruşturmaya başlar. Destan'ın iyi niyetli olduğunu anladıkları için ona yardım etmek için ellerinden geleni yaparlar. Bu ekibi ben çok sevdim Olay sadece bu mu derseniz tabii ki değil, bu daha başlangıç . Devamında olan cinayetler, Destan ve etrafında oluşan olaylar ile dolu dolu bir kitap okuyoruz. Kitap sadece gidiş akan, aksiyon dolu bir polisiye değil . Yazar olayların sosyolojik yönlerini, insan psikolojisini de derinden takım ederek kurguya yedirmiş. Olayları anlatıcı gözüyle okuduğum bölümler dışında karakterlerin ağzından
CefacıZafer Ercan · Tolstoy Yayıncılık · 20239 okunma

Zafer ErcanYazar · 8 kitap
Zafer Ercan 1974’te Antalya’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Antalya’da tamamladı. 1992’de Polis Akademisi’ne girdi. 1996’da komiser yardımcısı rütbesiyle mezun oldu. İlk görev yeri olarak geldiği İstanbul’da bir yıl süreyle Motosikletli Trafik Timleri’nde tim amirliği ve motosiklet eğitim amirliği yaptı. 1997’de İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü’ne tayini çıkan Ercan beş yıl sokak operasyonlarının yapıldığı, Sokak Timleri Ekipler Amirliği’nde ekip amirliği görevi ifa etti. 2002’den itibaren madde kullanımını engellemeye yönelik talep azaltımı çalışmalarına başladı. Öyküyle Madde Kullanımını Engelleme Projesi'ni (ÖMKEP) oluşturarak okullarda uygulanmasını sağladı. Bu proje kapsamında, konusu madde kullanım sürecini anlatan çizgi roman kitapları hazırladı. Bugüne kadar çeşitli yerlerde talep azaltımı çalışmaları kapsamında beş yüz konferans verdi. 2002’de İÜ Adlî Tıp Enstitüsü Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimine başlayan Zafer Ercan 2004 yılında tez çalışmasını bitirdi ve adlî bilimler uzmanı oldu. Halen İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü’nde başkomiser olarak görevine devam etmektedir.