Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bozkırın Efendisi

Cengiz Han

M. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi)

Cengiz Han Gönderileri

Cengiz Han kitaplarını, Cengiz Han sözleri ve alıntılarını, Cengiz Han yazarlarını, Cengiz Han yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bir hayat doğuran kadın, bir hayat söndüren erkekten daha fazla mustarip gibiydi!.."
Sayfa 123 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
"Gün batıda hüküm süren bir hakanın (Bizans İmparatoru demek istiyor) on kere yüz bin çeri çıkardığı söyleniyor diye ürkmeyiniz. Çin hakanın yedi yüz büyük ulusa sözü geçtiğini düşünüp sıkılmayınız. Hint hakanlarının binlerce cenk fili beslediklerini göz önüne getirip üzülmeyiniz. Çünkü bir Türk, isterse bir ulus olur, o güçle ileri atılır. Nasıl ki atalarınız vaktiyle atıldılar, Çin'i de Hint'i de altüst ettiler; siz de onlar gibi yiğit olunuz ve yeryüzünü kendinize ülke yapınız. Tanrı böyle istiyor!.."
Sayfa 103 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
*"Eski Türkler kendilerini hem lisan hem din noktasından sair milletlerden ayırırlardı ve lisanca kendilerine benzemeyenlere Sümlim, dince ayrı olanlara da Tat diyorlardı. Bu kullanışa göre Tat yabancı demektir. Tavgaç, Türklerin Çinlilere verdikleri isimdir. Eski Türkler medeniyetçe kendisini Çinlilerle müsavi gördüğünden ona Tak demiyor, Tavgaç diyor. Orhun Kitabeleri'nden anlaşıldığına göre Tavgaç, hilekâr demektir ve bundan Çinlileri Türklerin hilekâr tanıdıkları anlaşılıyor."
Sayfa 56 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
*"Eski Türkler, günahkâr olarak ölen adamların yer altındaki 'kazırgan' adlı cehenneme atılacağına ve günahı kadar orada, o katran dolu cehennemde yanacağına inanılırdı. Bu akideye göre günahkâr adam, yandıkça günahtan kurtulur, nihayet başını kazandan kurtarırdı. O vakit, kazan başında duran bir melek, başı kazandan çıkan adamı tepesindeki bir tutam saçtan tutup selâmete çıkarırdı. Bütün eski Türklerin tepelerinde bir tutam saç bırakmaları bundandır."
Sayfa 56 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
"Kırkkızlar masalını, Çinli Hiyaları ve bunlara benzer masalları imrene imrene düşünürdü. Bu masallara ve onun inanışına göre yeryüzünde yılda bir defa, aşk gecesi yaratılıyordu. Bu aşk gecesinde kadın, her neye dokunsa gebe kalırdı."
Sayfa 47 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
*"Eski Türklerde erkek ruhanilere Kaman, Şaman denildiği gibi kadın ruhanilere de Odakan denilirdi. Kadın Şaman, halk nezdinde daha nüfuzlu olduğu için erkek Şamanlar da yaptıkları dinî yahut sihri ayinlerde saçlarını uzatırlar, kadın elbisesi giyerler, ince sesle konuşurlar, hatta kendilerinin gebe kaldıklarını, balık ve karga gibi şeyler doğurduklarını iddia ederlerdi. Bu kadınlaşma mecburiyetinin Şamanları makûs cinsiyete kadar sürükledikleri söyleniyor."
Sayfa 43 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Fakat en mühim yerleri anlı ile gözleri idi. Alın, genişti. Gözleri, gene eşsiz büyüklükte ve çakır renkte idi. Bakışları, kimin üzerine dikilirse dikilsin, yürüğe kadar işlerdi. Onu gören ve yanına gelen herkes, bu gözlerin yalnız bakar değil, insanların içini de okur bir şey olduğuna iman ederdi."
Sayfa 17 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
*"Arpağcı, efsuncu, büyücü ve sihirbaz demektir. Kaman, eski Türk dininde ruhanî reis demektir. Şaman kelimesi gibi Oğuzlardaki ozan da kamandan gelme veya bozmadır."
Sayfa 16 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
*"Civi yahut Çiği, her kabilenin hususî ilahının adıdır. İki kabilenin harp edecekleri günden evvelki gece, Civiler boy ölçüşürlerdi ve hangisi kazanırsa yapılacak savaştaki zafer de onun himaye ettiği kabileye nasip olurdu!.."
Sayfa 8 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
*"Eski Türklerde ilahlar, içtimaî zümrelerin timsalleri idi. Bunlara (Yersu) denilirdi."
Sayfa 8 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
349 öğeden 231 ile 240 arasındakiler gösteriliyor.