Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar 7

Galip Ata
Ekim 2025
Temel Tarih Kitaplığı Yayınları

2026 44. kitabı
Bu kitap Türkiye'de Darwin ve Evrim Teorisi ile ilgili yayınlanan ilk Türkçe metinlerden birinin yeniden basılmış hali. Dikkat edilmesi gereken şey şu: Kitap 1931 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, bakanlık yayını olarak (yani bizzat devlet tarafından) basılıp öğrencilere okutuluyor. Devletin Evrim Teorisi'ne o zamanki bakışını anlamak açısından bu önemli bir veri. Bugünkü durumla kıyaslayınca değişen bakış açısı ortaya çıkıyor.. Kitabın içeriğine gelirsek, çok da doyurucu olduğu söylenemez. İlk basıldığı tarihe göre düşünürsek oldukça sıradışı ve ufuk açan bir kitap olduğu kesin. Zaten aslında bu kitabın içeriğinin çok da önemi yok, kimse bu kitaptan evrim teorisini öğrenecek değil. Sadece alın, okuyun, geçmişte de Evrim Teorisi'nin Türkiye gündemine bizzat devlet tarafından getirildiğini kendi gözlerinizle görün, kitap da kütüphanenizde bulunsun. Değerli bir eser, tarihsel bir metin. Bir Darwin biyografisinden daha öte şeylere işaret ediyor aslında. Önemli olan, devletin bilime yaklaşımındaki değişimi görebilmek, gösterebilmek. Kitabın yeniden yayınlanma amacı da tam olarak bu sanırım. Ayrıca Evrim Teorisi'ne "uydurma, safsata" diyebilen arkadaşları da öncelikle konuyla ilgili araştırma yapmaya davet ediyorum!
Charles DarwinGalip Ata · Temel Tarih Kitaplığı Yayınları · 202530 okunma

Galip AtaYazar · 2 kitap
Tıp doktoru, şair ve yazar, siyaset adamı, VII. Dönem İstanbul milletvekili (D. 2 Temmuz 1879, İstanbul – Ö. 1 Ocak 1947, İstanbul). Asıl adı Galip Atâ’dır. Baba adı Ata, anne adı Münire Hammer Tarihi’ni Türkçeye çeviren Mehmed Atâ Bey’in oğlu, yazar ve eleştirmen Nurullah Ataç’ın ağabeyi. Mülkiye Mektebinin birinci sınıfından ayrılıp Fransa’ya giderek «Begaiment» (Kekemelik) konulu teziyle Montpellier Üniver sitesi Tıp Fakültesinden (1903) mezun oldu. Paris’te çeşit li hastahane ve akademilerde incelemelerde bu lunduktan sonra İstanbul’a döndü ve Mekteb-i Tıbbıye-i Mülkiyede Müderris Feyzi Paşa’nın dahiliye servi sinde yardımcı olarak çalıştı. İç ve sinir hastalık ları uzmanı olunca Mekteb-i Tıbbiyede müderris muavinliği yaptı (1906-07), tıp tarihi dersleri verdi. Şişli Etfal Hastanesi, Haseki Has tanesi İç Hastalıkları Uzmanı olarak görev yaptı (1912-21). Birinci Dünya Savaşı’nda Suriye Cephesinde Hilâl-i Ahmer Cemiyetinde (Kızılay) çalıştı. Haydarpaşa İntaniye Hastanesi Başhekimliği ve çeşitli sağlık birimlerinde idarecilik yaptıktan sonra Matbuat Umûm Müdürlüğü Radyo Neşriyat Şubesi Şe, Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Muallimi, Kızılay, Medine Hastaneleri Baştabibi, Paris Beynelmilel Hıfzıssıhha Osi Türkiye Delegesi, Paris Beynelmilel Sıhhiye Kongresi Türkiye Murahhası ve Sıhhiye Müşaviri olarak görev yaptı.