Çiçek NineNur Banu Akdemir
Merhabalar
Sizlere cok kıymetli bir öneri ile geldim
#ciceknine eseri,ebeveynlerin #yaşlı ,#cocuk ilişkisine ışık tutan sımsıcak bir öyküydü.
Bahçesinin küçük bahçıvanı Nihal,büyüdüğü zaman “Bitki Bilimcisi” olmak istiyor.
Bahçesini laboratuvarı olarak gören Nihal,gözlemlediği her bitkiyi defterine not ediyor,yaptığı keşifleri gören herkesi hayretler içerisinde bırakacağından emin,her daim bitkileriyle haşır neşir
Bir Sonbahar ayında annanesinin karıncalar gibi durmadan çalıştığını gören Nihal,titizlikle yapılan hazırlıkları
ilgiyle izler.Salonda,çiçeklerin arasında açılan kocaman alana konulan koltuğa,Annanesinin tum şevkati ve sevgisiyle “Çiçeğim nasılsın? Çiçeğim yerini sevdin mi?”diye etrafında pervane olduğu rengarenk elbisesi olan,mis kokulu gerçek bir çiçeğe benzeyen yaşlı bir tonton nine gelip oturur.Bu tıbbine,annanesinin annesi olduğunu öğrenir.
Nihal in,artık yeni keşfi Ananenesinin kıymetli çiçeğidir.O günden sonra sıkı takibe alır tonton büyükanneyi.
Nihal,büyükannesinin tum vücudu küçülüp,yaşlansada sevgi dolu yüreğinin kocaman olduğunu keşfeder.Çiçekler kadar narin olan Büyükanne ye,Nihal “Çiçeknine” ismini koyar.
Torunlarla ilgilenmek sadece anne ve babanın yükünü azaltmıyor.Büyükannelerin ve büyükbabaların desteği,çok daha önemli etkilere sahip.
Özellikle zorlu süreçlerde büyükanne ve büyükbabaların yardımı,ailelerde dağılmak üzere olan düzeni toparlamada adeta tutkal etkisi yapiyor.Yapılan araştırmalara göre,yaşlılarla gençlerin birlikte olmasının iki taraf için de çok faydalı olduğu,yaşlıların gençlerin ve çocukların hayatlarında kritik yerlere sahip olduğunu gösteriyor.Bir makalede toplumların,gençlere yaşlıların rehberliğinden faydalanma imkanlarını pek sunmadığını ve bunun büyük bir kayıp olduğunu okumustum
Unutmayalım
Yaşlılara olan sevgiyi saygıyı nasıl tatlı anlatmışlar nasıl sıcacık çizimlerle donatmışlar kitabı... Bunu okuyup idrak eden çocuğun büyüklere karşı kalbinin yumuşacık olmaması mümkün değil. ')