Suriçi'nin Yüzyıllık Hikâyesi

Ahmet Çakmak
5 Kasım 2016
Alakarga Sanat Yayınları

2019 59. kitabı
​Şair kimliğiyle tanıdığımız Ahmet Çakmak, bu romanında kelimeleri bir nakış gibi işleyerek bizi Suriçi’nin yüzyıllık hikâyesine davet ediyor. Kitaba adını veren "Çiftkafa" lakabı; iki dilli (Kürtçe ve Türkçe), iki kültürlü ve iki dünya arasında kalmış bir ruhun yansıması aslında. ​Yazar, bir aile panoraması üzerinden sadece bir mekanı değil, bir toplumun dönüşümünü, yersiz yurtsuz kalanları ve sürgünleri anlatıyor. Suriçi’nin o dar sokaklarında yankılanan acıları, umutları ve "aynı bardaktan su içip de gün gelince hasım olan" insanların sarsıcı hikâyelerini büyük bir gerçekçilikle sunuyor. Ahmet Çakmak’ın şiirsel dili, romanın karanlık ve gerilimli atmosferine naif bir dokunuş katarak okuru hem hüzne boğuyor hem de içten içe bir direniş gücü veriyor. Hafızaya, mekana ve insana dair yazılmış en etkileyici "yerel ama evrensel" metinlerden biri.
ÇiftKafa'nın KitabıAhmet Çakmak · Alakarga Sanat Yayınları · 201610 okunma

Ahmet ÇakmakYazar · 6 kitap
Diyarbakır’da doğdu. Eğitim sürecinin tamamını doğduğu şehirde geçirdi. Edebiyat öğretmeni. Uzun süre çeşitli şehirlerde eğitimcilik yaptıktan sonra memleketine döndü. Şiirleri, şiir üstüne yazıları ve öyküleri, 1991’den itibaren çeşitli dergilerde yayımlanıyor. Bazı şiirleri, Kürtçe, Çince, İngilizce ve Farsçaya çevrildi. Şiir kitapları: İki Dilde Kederlenmek (1998), Eski Kent Kırgınlıkları (2007, Cigerxun 2003 Şiir Ödülü), İnsanın Kimsesi (2015). Roman: Çiftkafa’nın Kitabı (2017). Yaratı/Yaratım dergisinin yedi yıl boyunca editörlüğünü yaptı. Yazarlar Sendikası ve Türkiye PEN üyesidir.