Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tanrı'nın Şövalyeleri

Cizvitler

Ali İsra Güngör

Cizvitler Gönderileri

Cizvitler kitaplarını, Cizvitler sözleri ve alıntılarını, Cizvitler yazarlarını, Cizvitler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Dominiken tarikatı, kısaca söylemek gerekirse, üyeleri bir manastıra bağlı olmayan fakat kilise doktrinini gezerek vaaz eden, toplum içinde fakir hayatı yaşayan ve okur-yazar şehirli halkın manevi ihtiyaçları için eğitilmiş kimselerden oluşan dini bir tarikat olarak göze çarpmaktadır."
Sayfa 24 - Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi YayımlarıKitabı okudu
"(...)Dominikenlerin Kilise'ye yaptığı en büyük katkı, kutsal doktrinin vaazı konusunda olmuştur."
Sayfa 21 - Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi YayımlarıKitabı okudu
Reklam
"Dominikenler olarak tanınan 'Vaiz Keşişler Tarikatı'nın' kurucusu, asıl adı Domingo de Guzman olan İspanyol Aziz Dominik'tir(1170-1221)."
Sayfa 20 - Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi YayımlarıKitabı okudu
"17. yüzyılın sonları ile 18. yüzyıl, Batı manastır hayat tarzının gerileme zamanıdır. Bu dönemde Aydınlanma filozoflarının, keşiş ve rahibelere bakışı olumsuzdur. Bunun sonuçlarını, Fransız İhtilali sırasında ve manastırların ayinlere kapatıldığı ve bütün Katolik Avrupa'da yok edildiği Napolyon idaresi döneminde görmek mümkündür."
Sayfa 17 - Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi YayımlarıKitabı okudu
"Cizvit tarikatının kuruluşu ise, kendine has bazı özellikler taşımaktadır. Cizvitler, manastır hayat tarzını hiçbir zaman uygulamayan bir tarikat niteliğindedir. Bu yüzden onlar, geleneksel tarikat anlayışının ölçüleri içinde ayrı bir yere sahiptir."
Sayfa 17 - Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi YayımlarıKitabı okudu
"Dini tarikatların çoğalmasına engel olan faktörlerden biri, 1215 yılında yapılan IV. Lateran Konsilidir. Çünkü bu konsil daha fazla dini tarikatın ortaya çıkışını yasaklamıştır. İkinci önemli faktör ise, reformist hareketlerin tarikatlar üzerinde yaptığı baskıdır. Son dönem ortaçağ manastır hayat tarzının, Martin Luther ve diğer reformistlerin, keşişler ve rahibeler üzerine yaptıkları katı baskılar sebebiyle bazı zorluklar yaşadığı bilinmektedir. Buna rağmen yeni cemaatlerin ortaya çıkışı devam etmiştir."
Sayfa 16 - Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi YayımlarıKitabı okudu
Reklam
"Batı'da yeni tip dini tarikat anlayışının ortaya çıkışı, İspanyol asıllı bir rahip olan Aziz Dominik(1170-1221) ve İtalyan asıllı Aziz Francis(1181-1226) ile olmuştur. Vaizler ve Dilenciler rahipler olarak şöhret bulmuş olan bu iki cemaat; öğretmek, vaaz etmek, çalışmak ve muhtaçlara yardım etmek gibi görevleri icra etmek için dolaşmakla meşhur olmuşlardır. Dominik'in Vaizler tarikatı çok kısa zamanda bilimde, özellikle 13. yüzyıl üniversitelerinde ün kazanmıştır. Meşhur ilahiyatçı Thomas Aquinas(1225-1274), Dominiken fikirlerin ilk ve dikkat çekici savunucusu olmuştur. Onun çağdaşı olan Bonaventure(1217-1274) ise Fransiskenlerin önder ilahiyatçısıdır. Dominiken ve Fransisken tarikatları, halen dünyanın birçok bölgesinde bulunan üyeleriyle varlığını sürdürmektedir."
Sayfa 16 - Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi YayımlarıKitabı okudu
"Kayserili Basil(329-379) ise, Hristiyan inziva hayatını Kilise'den sapmaktan kurtaran keşiş olarak anılmaktadır. O, Hristiyan münzevi hayat tarzını, Kutsal Kitap'tan çıkarılan metinlerle toplumsal hayattan koparmamaya çalışmış; münzevilerin hayata ve mahalli toplantılarda yapılan ibadetlere yakın olmaları gerektiği üzerinde ısrar etmiştir."
Sayfa 13 - Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi YayımlarıKitabı okudu
"Jordan Aumann, manastır hayatı tarzının bu derece gelişmesiyle ilgili olarak, bu konuda otorite olarak gördüğü Vicaire'in görüşlerini şöyle özetlemektedir: 'Manastır hayat tarzı, havarileri ve ilk Hristiyanları taklit etme düşüncesi sonucu ortaya çıkmıştır. Manastır hayat tarzında, özellikle Hristiyan karakterli olmayan unsurların bulunduğu kesindir. Fakat ortak olan nokta, her çabanın deruni mükemmelleşme için gösterildiğidir. Bu genel temel, manastır hayat tarzıyla diğer farklı yer ve zamanlarda ortaya çıkan kurumlar arasındaki gerçek benzerliği açıklamaktadır. Bununla birlikte, tarihçilerin manastır hayat tarzında keşfettikleri Hristiyan kaynaklı en orijinal faktörün 'Kilise'nin ilk dönemlerine dönme arzusu' olduğu kesindir."
Sayfa 13 - Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi YayımlarıKitabı okudu
"Hristiyanlık'ta dini tarikatların ortaya çıkışını ve gelişim sürecini temellendirme konusunda yapılan çalışmalar, dini tarikatların tarihi görevini ve Hz. İsa'nın öğretisindeki yerini ortaya koymaya yönelik olmuştur. Bu konuda onlar, genellikle ilk dönemin kıymetli kaynaklarından biri kabul edilen Athanasius'un(298-373) 'Vita Antonii'(Antony'nin Hayatı) isimli eserini temel almışlardır. Bu eser, inziva hayatı konusunda en önemli bilgi kaynağı niteliğindedir. Eser, Mısılı Antony'nin(250-355) inzivaya çekiliş sebebini anlatmaktadır."
Sayfa 8 - Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi YayımlarıKitabı okudu
31 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.