Dağ Kavmi otuzlu yılları, Batman, Bitlis, Muş üçgeninde ki Garzan(Xerzan) bölgesinde Kozluk ve Sason dağlarında patlak veren isyanları belgesel niteliğinde anlatan bir bir roman. Romanın baş kahramanı Kendo aşiretinin lideri
Teterê Badık tır. Teterê Badık ve Mala Elî'yê Unis' ın devlete karşı Sason dağlarında verdikleri mücadele ve zorlu yaşamları anlatılır. İsyan gibi bölge halkının devletten gördüğü katliamlar ve adı isyana karışan direnişçilerin ailelerinin bölgeden Anadoluya sürgünleri, sürgün edilenlerin sürgünde karşılaştıkları zorluklar da dikkat çekicidir. Bu bölgede yani Mıntıka-i Memnu’da, direnişçiler için iki çeşit infaz vardı. Birincisi müsademe sırasında öldürülmek, diğeri ise yakalandıklarında. Yakalanan direnişçiler hiçbir zaman asılmaz ya da kurşuna dizilmezdi. İlle de kafaları kesilirdi ve kafası kesilen kimi direnişçilerin kellesi, ibret-i alem olsun diye, sokaklarda, milisler tarafından bir mızrağın ucunda dolaştırılırdı genellikle.
Romanın kahramanları:
Teterê Badık: Romanında baş kahramanıdır, daha genç yaşta Kendo aşiretinin lideri olmuştur.Teterê Badik askerlik yapmak istemeyen, vergi vermeyen bu şekilde yaşamı sürdürmek için ovaya inmeye, yerleşmeye yanaşmayan, devletle bu çerçevede mücadele yürüten, ömürü devlete karşı direnişle Kermelêh dağının mağaralarında geçen asi bir direnişçidir.
Abdurrahmanê Elî'yê Unis: Teter gibi askeriyeyi çok uğraştıran siyaseti de iyi bilen direnişçilerdendir. Mala Şerefler ve Abdurrahmanê Ali Kürdi bir muhtariyet peşinde koştuğu belirtilmektedir ama, bu muhtariyetin içeriği belirsizdir. Örneğin, Bölge Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cemal Madanoğlu’nun kendisiyle yaptığı görüşmede, bu konu hiç konuşulmamış, gündeme gelmemiştir. Abdurrahmanê Ali, teslim olup sürgüne gitmeyi de kabul etmekte, ama,