Herkes İçin Evrim

24 Ocak 2019
Bgst Yayınları

kişisel inceleme
2026 3. kitabı
Darwin benim için hem öğretici hem de gerçekten merak uyandıran bir kitap oldu. Normalde bilimsel içerikli kitaplar bazen fazla teknik olup insanı yorabiliyor ama bunda öyle hissetmedim. Bilgiyi daha anlaşılır ve akıcı vermeyi başarmış. Jean-Baptiste de Panafieu kitabı sadece kuru bilgi vermek için yazmamış gibi geldi bana. Daha çok Darwin’in düşünce yapısını, nasıl gözlem yaptığını ve neden bu kadar önemli biri olduğunu anlatmaya çalışıyor. Bu yüzden kitap sadece “evrim nedir?” kısmında kalmıyor, aynı zamanda bir insanın dünyayı değiştiren bir fikre nasıl ulaştığını da gösteriyor. Charles Darwin hakkında önceden az çok bilgi sahibi olmama rağmen kitap bazı şeylere farklı bakmamı sağladı. Özellikle Darwin’in yıllarca gözlem yapması, acele etmemesi ve sürekli sorgulaması baya dikkatimi çekti. Adam direkt “ben buldum oldu” demiyor; tam tersine sürekli emin olmaya çalışıyor. Bu tarafı bana daha samimi geldi. Kitapta en çok hoşuma giden şey, bilimin “kesin cevaplar veren” bir yapı gibi değil de sürekli araştıran ve gelişen bir süreç olarak anlatılması oldu. Çünkü çoğu insan bilimi sadece sonuç sanıyor ama burada o sonuca giderken geçen düşünme süreci de baya hissediliyor. Açık konuşayım, bazı bölümlerde tempo biraz düştü. Özellikle daha teknik açıklamaların olduğu yerlerde dikkatimi toparlamam gerekti. Ama kitap genel olarak kısa olduğu için bunaltacak seviyeye gelmiyor. Bir de şu hoşuma gitti: Darwin’i ne aşırı yüceltmeye çalışıyor ne de sadece tartışmalı biri gibi gösteriyor. Daha dengeli bir anlatım var. Bu yüzden okurken propaganda hissi almadım, daha çok bilgi edinme hissi oluştu. Okurken bazen şunu düşündüm: İnsan gerçekten çevresine dikkatli bakınca ne kadar çok şey fark edebilir. Çünkü Darwin’in yaptığı şeyin temelinde aslında inanılmaz bir gözlem gücü var. Bu da
DarwinJean-Baptiste de Panafieu · Bgst Yayınları · 201931 okunma