Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Davranış Bilimleri

Salih Güney

Davranış Bilimleri Gönderileri

Davranış Bilimleri kitaplarını, Davranış Bilimleri sözleri ve alıntılarını, Davranış Bilimleri yazarlarını, Davranış Bilimleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kişilik, bireyin davranış ve düşünme biçimlerinin, ilgilerinin, ruhsal durumlarının, yeteneklerinin organize olmuş bir bütünleşmesi durumudur.
Sayfa 184Kitabı okudu
İnsanların kendi haklarında edindikleri (duygular, algılamalar, yargılamalar, eylemler ve istekler kanalıyla gelen) bilgiler sağlıklı olduğu sürece benlik bilinci de sağlıklı olur. Çünkü bu bilgiler tepkilerin, davranışların, iletişim biçiminin ve farklı durumlardaki uygulamaları anlamamızı sağlar. Kısaca, bu bilgilerin işlenmesi benlik bilinci olarak tanımlanmaktadır.
Sayfa 175Kitabı okudu
Reklam
Duygusal zeka ile ahlaki sorumluluk arasında yakın bir ilişki vardır. BENCİL DAVRANMA, ŞİD-DET KULLANMA ve ALÇAKLIK YAPMA gibi davranışlar sosyal yaşamı bozan olumsuzluklardır. Son dönemlerde elde edilen veriler sosyal yaşamdaki ahlaki tavrın temelinde duygusal yetilerin mevcut olduğunu göstermektedir. Dürtü, duygunun ifade ortamıdır. Dürtülerin hepsi bir eylemle ortaya çıkmayı arzulayan hislerdir. Dürtülerine hakim olamayan insanların ahlaki açıdan yetersizlikleri vardır. Dürtülerini kontrol edebilen kişiler iradeli ve ahlaki sorumluluk sahibidirler.
Sayfa 172Kitabı okudu
Algılama kavramı ve tanımı
Çevremizdeki soyut veya somut olanların farkına varma duyum ve algı süreçleri sayesinde mümkün olabilmektedir. Ancak duyum ile algı aynı şey değildir. Algılama duyu organları tarafından kaydedilen uyarıcılar üzerine inşa edilmektedir. Dolayısıyla algılamanın hammaddesini oluşturmaktadır. Duyum, uyarıcıların bir duyu organı sayesinde sinir akımı hâline getirilip beynimize ulaştırılmasıdır. Algılama ise, duyu organlarından beynimize ulaşan verilerin örgütlenmesi, yorumlanması ve anlamlı hâle getirilmesi sürecidir. Duyu organlarına ulaşan bilgiler algılanmadığı sürece hiçbir anlam ifade etmezler.
Sayfa 121Kitabı okudu
C. Gustav Jung'in insan psikolojisi açısından dinin rolü konusundaki açıklamaları şöyledir; “Din, psikolojik rahatsızlıkların giderilmesinde oldukça önemli psikoterapik bir özelliğe sahiptir.”
Sayfa 102Kitabı okudu
Edward S. Ames’e göre din, en yüksek sosyal değerlerin şuurudur.
Sayfa 100Kitabı okudu
Reklam
Ahlaklılık her zaman, içinde fertlerin kendilerini bağlı bildikleri sosyal topluluk varsayımından hareket eder. Ahlaki bağlarımızın hepsine vicdan deriz. Vicdan ahlaki kuralların kontrol aracıdır. Vicdan, bazı ahlak kurallarının içten, doğru ve zorunlu olarak kabul edilmesi ve bu kurallara uygun hareket edilmemesi durumunda insanlarda bir sorumluluğun oluşması durumunu ifade etmektedir. Bu açıklamaya göre ahlakın esas uygulama alanı öncelikle bireysel vicdandadır. Başka bir ifade ile, bireyler, ahlaki kurallara uyup uymama konusunda öncelikle kendi vicdanlarına karşı sorumludurlar.
Eğitim, bireyin yaşadığı toplumun içinde uygulama değeri olan yetenek, tutum ve diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçlerin toplamıdır.
Bir insan ile ilişkileriniz ne denli yakınlaşırsa, incelik ve nezaket o denli zorunluluk kazanır.
SOSYAL ETKİ VE UYMA DAVRANIŞI
Bir tek insan bir aileyi, bir tek insan bir şirketi, bir tek insan bir ulusu, bir tek insan tüm dünyayı etkileme gücüne sahiptir. Dünya tarihi bunun örnekleriyle doludur.
72 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.