Toplum halinde yaşayan insanların çeşitli gereksinimlerinin karşılanması ve aralarındaki
ilişkilerden doğan olayların incelenmesi bunların özelliklerine göre çeşitli sosyal bilim dallarını oluşturmaktadır. Bunlardan kendi aralarında ilişkili olanları birleşerek veya bu ilişkiler açıkça saptanarak toplumsal düzenler disiplinler ortaya çıkarırlar. Bunlar hukuki ekonomik ve toplumsal olaylardır. Yani hukuk biliminin konusunu hukuki olaylar iktisat biliminin konusunu iktisadi olaylar ve maliye ilmini konusunu da mali olaylar oluşturmaktadır.
Kamu yönetimi toplumsal olayların yönlendirilmesi ve toplumun yönetilmesi olduğuna
göre bu düzenleri sağlamak disiplinleri o toplumun yapısına göre geliştirmek ve onlardan
yararlanmak durumundadır. Her toplumda insan gereksinimlerinin karşılanması en önemli sorun ve başta gelen amaç olmaktadır. Ancak dünya kuruldu kurulalı insanların tüm ihtiyaçlarını onların istedikleri şekilde ve derecede tatmin etmek mümkün olamamıştır. Kamu yönetiminde yöneticilerin kamu hizmetlerini belirleyip bu hizmetleri toplumu meydana getiren vatandaş veya vatandaş gruplarına götürmek görevi vardır. Günümüz modern devlet anlayışı içerisinde kamu yönetiminde ekonomik ve mali konular giderek ağırlık kazanmış ve yapılacak kamu hizmetlerini ekonomik ve mali esaslar içinde yapma zorunluluğu doğmuştur.
Bu nedenle kamu yönetimindeki gelişmeler ve değişmeler ekonomik ve mali gelişmelere paralel biçimde oluşmaktadır. Devletin toplum için yapacağı hizmetler de artık klasik anlamdaki savunma emniyet ve adaletin dağıtımı hizmetleri olmak yanında çok daha gelişmiş ve genişlemiş bulunmaktadır. Özellikle 1936 yılında Keynes'in Genel Teorisini yayınlamasından sonra devletin görevleri ve hizmet sahası fevkalade genişlemiştir.