Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Doğa-Yabani Çiçekler

Sarah Khan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bal arıları, yaban arıları ve kelebekler gibi çiçeklerden beslenen böceklerin çoğunun vücutları tüylüdür. Arılar bal özüne ulaşmak için çiçeğin içine girerken erkek organlara sürtünür; bu sırada yapışkan çiçek tozu onların tüylerine tutunur.
Sayfa 21 - TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları
Bazı bitkiler, koku salgılayarak yardım çağrısında bulunur. Küçük beyaz melek kelebeklerinin tırtılları, yabani hardal yapraklarını ısırınca bitki kötü bir koku salıverir. Bu koku, küçük beyaz melek tırtıllarını yiyen bir arı türü tarafından algılanır. Arılar, kokuyu takip ettiklerinde karşılarında leziz bir yiyecek bulacaklarını bilirler.
Reklam
Kokular ve Zehirler
Pek çok bitki, yenildiği zaman salgılanmak üzere yapraklarında zehirli kimyasal maddeler üreterek kendini savunur. Bazıları bunu konularıyla da yayar, böylece oradan geçen hayvan, bitkiyi rahat bırakması gerektiğini bilir
Kokular ve Zehirler
Kurtboğan, en zehirli çiçekli bitkilerden biridir. Bu bitkinin herhangi bir kısmını yemek, ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme bile neden olabilir
İlkbaharda ve yazın bazı insanların saman nezlesi olmasına neden olan, burunlarını çektirip hapşırtan sey, havayla taşınan çiçek tozlarıdır.
Arılar, insanların göremediği morötesi ışığı algılayabildikleri için etrafını insanlardan farklı görür. Bu sayede çiçeklerde diğer canlıların göremediği bazı desenler görürler. Bu desenler onları, tıpkı pilotlara ineceği yeri gösteren havalimanı pist ışıkları gibi bal özünün üretildiği merkeze doğru yönlendirir.
Reklam
Dünyanın bazı bölgelerinde kuşlar, yarasalar, fareler ve hatta maymunlar bile yabani çiçeklerin bal özünü içer ve çiçek tozunu yerler.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.