"Düşlem Elçisi" Üzerine Derkenar
"Düşlem Elçisi" Şair Nurhayat Teke'nin 2021 yılında, Klaros Yayınları etiketiyle okurla buluşturduğu ilk şiir kitabı. Kırk yedi şiirin yer aldığı kitap, yüz altı sayfa hacmindedir. Şiir kitabının ismi "Düşlem Elçisi" kitapta yer alan aynı şiirden mülhem isimlendirildiğini görmekteyiz. Ayrıca aynı şiir, kitap arka kapağında da kullanılmıştır. Arı, yalıtılmış bir dil, kolay anlaşılır ve tadımlık imgelerden oluşan şiirler okudum. “sevdiğim ve sevildiğim kalp/ annem ve babamın göğsünde” girizgâh cümlesiyle beraber, şairin kitabını anne ve babasına atfettiğini görmekteyiz.
Şiirlerde tema ve izleksel öğeler olarak; “mavi, gökyüzü, umut, düş, aşk, kadın, çocuk, akıl, gece” şeklinde sıralamada bulunabilirim. Şair, azda olsa kimi şiirlerinde itirazlarını da yapar. "Benim sadece iki elim var/ hayat kendisine dört elle sarılmamı bekliyor" (sayfa 79), “ve keman hüznünde bir veda ile/ kendi ayak izlerime gidiyorum” (sayfa 61) türünden, şairleri daha çok besleyen hüzünlere de azda olsa yer verildiğini görmekteyiz.
Şairin şiirlerinde; pozitifliğin, hayata olumlu bakmanın numunelerini daha çok görmekteyiz. İnsan içindeki savaşı umuttan, mutluluktan ve huzurdan taraf tutması en güzeli olsa gerek. Bu pozitif durum; olumluluk, iyilik ve güzellik getirir, sinerji oluşturur. İnsanın kendi fıtratını oluşturup göğe ulaşması gibidir. Epikur'un "Eğer insanın ekmeyi ve suyu varsa, insan, Tanrı Zeus'la bile mutluluk konusunda bahse tutuşabilir" dediği gibi sahip olunanlarla yetinilmesi, kanaat edilmesi en doğrusu olsa gerek. Hayata pozitif bakabilmek, insanın zihinsel faaliyetlerinin en erdemli en doğru tercihlerinden birisi olduğu muhakkak. Bu da gösteriyor ki insan, bu tercihleriyle beraber, önemsediğine, değer verdiğine müsait olmakta ve bu doğrultuda