Dut Ağacı

2018
Sinova Yayıncılık

2026 1. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2026 23:14
"Dut Ağacı" kütüphaneden içeriği hakkında bir fikrim olmadan tesadüfen seçtigim bir kitaptı. Ama konusunun benim ilgi alanıma bu kadar girdiğini farkettiğimde çok mutlu oldum ve heyecanla okudum.Benim fikirlerime , ülküme, hislerime ayna tutan bir kitaptı.Özellikle Türk Dünyası ve Türklerin yaşadığı trajedilerle ilgili konular ,gerçekten okunması ve öğrenilmesi gereken gerçekler açısından önemliydi."Dut Ağacı" Ahıska Türklerinin sürgün dönemlerini içten bir bakışla ele alıyor .Dut ağacı gibi heybetli, bereketli ve kökleri güçlü bir ağaç ismiyle özdeşleşen romanda yerini, yurdunu toprağını arayan yazar Tayfun Atmaca Dut ağacıyla anıyor. Ahıska sürgününde 7 yaşında olan Şahbender'in Özbekistan'dan Azerbaycan' a uzanan ve Kırgızistan'da son bulan acılarla dolu hayatı anlatılıyor. Türkler sürgün ve savaşları en çok yaşayan millet olmalarına rağmen bütün bunların üstesinden gelmeyi de başarabilen tek millettir. Zor zamanlarda Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan demeden birbirini anlayan, acılarını paylaşan,birbirine kenetlenen tek millet Türk milletidir. Şahbender de Ahıska Türkü olmasına rağmen Özbekistan 'a sürgüne gittiğinde Özbek Türkü gibi,Azerbaycan'a gittiğinde ordusuna katılıp savaşa girmeyi göze alabilecek kadar vatansever olabilen Kırgızistan 'da ata emanetlerine sahip çıkabilen fedakâr bir Türktü. Tayfun Atmaca'nın yazdığı bu kitabı herkesin okumasını tavsiye ediyorum. Sovyet rejiminin Ahıska sürgünüyle Türklere yaşattığı acıları bir nebze olsun hissetmek ve bu acılara karşı vermiş oldukları mücadeleleri anlama açısından okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Dut AğacıTayfun Atmaca · Sinova Yayıncılık · 20181 okunma

Tayfun AtmacaYazar · 6 kitap
20.2.1962’de Elazığ’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Balıkesir’de, lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1985 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İşletme bölümüne kaydoldu. Lisans öğrenimini 1989 yılında tamamladı. 1995-1997 yılları arasında, Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler bölümünde, “XX. Yüzyıl Sonunda Azerbaycan-Türkiye Münasebetleri’ (1993-1998) tez konusu ile yüksek lisans, 2007 yılında ise aynı üniversitenin Uluslararası İlişkiler bölümünde, “Küreselleşme Çağında Türkiye-Azerbaycan” tez konusu ile doktora eğitimini tamamladı. Yurt dışından almış olduğu yüksek lisans ve doktora diplomalarının denkliklerini YÖK’ten (Yüksek Öğrenim Kurulu) aldı. 1986-1996 yılları arasında, Türkiye Gazetesi, TGRT, İHA ve TRT’de gazetecilik yaptı. 1996-1999 yılları arasında, Enerji Bakanlığı’na bağlı TEDAŞ Genel Müdürlüğü’nde basın müşavirliği görevinde bulundu. 2002 yılında Devlet Bakanlığında Basın Müşaviri olarak çalıştı. 2002 yılında, Başbakanlığa bağlı, kısa adı TİKA olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nda uzman yardımcısı olarak çalışmaya başladı. 2004 yılında, “Teknik Yardım Projelerinin Hazırlanması, Uygulanması, İzlenmesi ve Değerlendirilmesi” konulu tezi ile TİKA uzmanlığına atandı. 2004-2006 yılları arasında, TİKA’nın Arnavutluk program ofisinde koordinatör yardımcısı, 2009-2010 yılları arasında da TİKA’nın Kırgızistan program ofisinde koordinatör olarak görev yaptı. Ayrıca, 1995-1998 yılları arasında, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi’nde, 2009-2010 yılları arasında da Kırgızistan’ın Çüy Üniversitesi ve Celal-Abad İktisat ve Girişimcilik Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak, İktisat ve Uluslararası İlişkiler alanlarında ders verdi. Hâlen, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bulunan TİKA’da TİKA uzmanı olarak görev yapmaktadır.