Newport, Seeger, Dylan, and the Night That Split the Sixties

İngilizce
Ciltli
Sıralamalar

Elijah WaldYazar · 0 kitap
Amerikalı bir folk blues gitaristi, müzik gazetecisi ve blues, pop ve kültürel müzik tarihçisidir. The Arhoolie Records 40. Yıl Dönümü Kutusu: Chris Strachwitz'in Yolculuğu adlı albümünün kapak notlarıyla 2002 Grammy Ödülü'nü kazanmıştır. Wald'ın 2015 tarihli Dylan Goes Electric! Newport, Seeger, Dylan ve Altmışları Bölen Gece adlı kitabı, A Complete Unknown adlı filmin temelini oluşturmuştur. Yahudi kökenli Wald, 1959 yılında Massachusetts, Cambridge'de doğdu. Ebeveynleri George Wald (1967 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü ortak alan kişi) ve Elijah'ın Gen Efsanesini Patlatmak adlı kitabı birlikte yazdığı biyolog Ruth Hubbard'dı. Wald, 18 yaşında geçimini folk-blues gitaristi olarak sağlamak için Avrupa'ya gitti. Yaklaşık 12 yıl boyunca dünyayı dolaştı. İspanya, Sevilla'da bir blues grubunun, Belçika, Anvers'te bir swing üçlüsünün ve Sri Lanka, Kolombo'da bir rock grubunun öncülüğünü yaptı ve Kongolu gitarist Jean-Bosco Mwenda ile çalıştı. Amerika Birleşik Devletleri'ne döndüğünde "low dives ve honky-tonk"larda çaldı ve iki albüm kaydetti: Kendi ve Bill Morrissey'nin kısa ömürlü plak şirketi Reckless Records için LP Songster, Fingerpicker, Shirtmaker ve CD Street Corner Cowboys (Black Rose Records, 2000). Ayrıca Dave Van Ronk'un Bertolt Brecht şarkılarından oluşan albümünün bir parçasında gitar çaldı ve aranjmanını yaptı, Eric Von Schmidt ile birlikte ve birkaç yıl boyunca efsanevi black string grubunun lideri Howard Armstrong ile sahne aldı. Uzun yıllar Boston Globe için "kök müzik" ve "dünya müziği" üzerine yazdı; ayrıca çeşitli dergiler için Amerikan ve uluslararası müzik üzerine yazılar yazdı. 2000 yılında, yeniden basım hakları konusunda çıkan bir anlaşmazlık nedeniyle Globe'dan ayrılan birçok serbest çalışandan biriydi. Globe ile yollarını ayırdığı sırada, giderek daha tanınmış bir yazar haline gelmeye başlamıştı. Smithsonian Enstitüsü'nün Mississippi Nehri boyunca çağdaş müziğe dair bir inceleme olan River of Song adlı multimedya projesinin önemli bir işbirlikçisiydi ve halk-blues şarkıcısı Josh White'ın biyografisi olan Josh White: Society Blues'u yeni bitirmişti. 2000'den beri çok sayıda kitap yazdı; bunlardan birkaçının eşlik eden parçaları olarak CD'leri de vardı. Ele aldığı konular arasında Meksika corridos ve narcocorridos, otostop, blues müzisyeni Robert Johnson ve Beatles Rock 'n' Roll'u Nasıl Yok Etti kitabında 20. yüzyılın kabaca ilk üç çeyreği boyunca Amerikan popüler müziği yer aldı. Dave Van Ronk'un ölümünden sonra yayınlanan anı kitabı The Mayor of MacDougal Street'in ortak yazarıdır (Coen Kardeşler filmi Inside Llewyn Davis'in ana ilham kaynağı), Grammy ödüllü The Arhoolie Records 40th Anniversary Box: The Journey of Chris Strachwitz'in kapak yazısını yazdı, gitaristler için Joseph Spence'in müziği hakkında bir eğitim DVD'si yaptı (Stefan Grossman tarafından yayınlanan bir serinin parçası) ve çok sayıda CD derlemesi ve yeniden basımı için kapak yazılarını düzenledi ve/veya yazdı. Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles Müzikoloji Bölümü'nde birkaç yıl ara ara ders verdikten sonra Boston bölgesine geri döndü ve Tufts Üniversitesi'nden etnomüzikoloji ve sosyolinguistik alanında doktora derecesi aldı. Şu anda seramik sanatçısı eşi Sandrine Sheon ile Philadelphia'da yaşıyor.