1923 Türk-Yunan Zorunlu Nüfus Mübadelesi

Egeyi Geçerken

Ertuğ Altınay
31 Mart 2005
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları

Geçen sene aldığım Bizans Tarihi dersi ile mirasçısı olduğumuz kültürün liseden beri bize anlatılandan çok daha fazlası olduğunu görmüştüm. O günden beri bizden bunca yıl saklanmasının intikamını alırcasına bu topraklara dair etnik Türk ve Müslüman kimliği dışındaki halklara dair çokça okumaya çalışırım. Bu kitap da yine "Nüfus mübadelesinde Yunanistan'daki Türkler ile Türkiye'deki Rumlar yer değiştirdi"den ötesini bilmediğimiz bir tarihi gerçekle ilgili. Kitap, hem Türk hem de yabancı pek çok akademisyenin makalelerinin derlemesi. Konuyu hem tarihi, hem politik hem ekonomik hem de kültürel açıdan ele alıyorlar. Değişen nüfusun nitelikleri bugünkü Türk toplumu hakkında da bugünkü Yunan toplumu hakkında da çok şeyi belirlemiş. Bu yüzden bugünün Türkiye'sini anlamak açısından da önemli bir kaynak olduğunu düşünüyorum bu eserin. 20. Yüzyıl insan haklarına bugünün çerçevesinden bakmak, o gün konuşulanlara verilen kararlara hak vermekle vermemek arasında kalmak da bu kitabın sunduğu 'tarihi bilgi' olma dışındaki katkılardan bir diğeri. Hiçbir insanın yer değiştirmesi basit bir olay değilken bunun kitlesel bir yer değiştirme olması hem bireyler için hem de toplumlar için önemini kat be kat artırıyor. Bu topraklarda da şu an bazılarımız "kalanlar" statüsünde bazılarımız "gelenler" statüsünde bazılarımızsa zaten çoğunluktanmış ve gitmesi söz konusu bile olmamış. Bu kitaptaki makaleler bir şekilde hepimizin deneyimlerini anlatıyor. Bu topraklardaki Rum varlığını ve kültürel zenginliği çok büyük oranda kaybetmiş olsak da sahip olduğumuz ortak tarihi bilmenin hala değerli olduğunu düşünüyorum.
Egeyi GeçerkenErtuğ Altınay · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 20052 okunma