Mart 2013
Yapı Kredi Yayınları

2020 7. kitabı
****spoiler içerir inceleme yazısı... Bizim toplumumuzda, ekmek yere düştüğünde veya yerde görüldüğünde genç yaşlı demeden herkes tarafından üç defa öpülüp başa konulduktan sonra ezilmeyeceği yükseklikte bir yere bırakılır. Ekmeğe saygı gösterilir, çünkü ekmek nimet olarak nitelendirilir. Ayrıca bunun sadece islam diniyle ilgili bir olgu olduğunu söylemek yanlış olur, çünkü ister Anadolu’da ister diğer toplumlarda olsun ekmek her zaman dini açıdan kutsal sayılmıştır. Peki, yere düşen ekmeği düştüğü yerden hızla ve telaşla alıp, üç defa öperek başına koyan o çocuklar nereye kayboldular? Güzeldi o çocuklar, insan o çocuklar hep var olsun istiyor. Evin en küçüğü olmanın getirdiği bazı gereklilikler vardır, bu gerekliliklerden bir tanesi de bakkaldan ekmeği genellikle senin alacak olmandır.Yerleşmiş bu görev bilinciyle bizim evde ne zaman bir kitap alınacak olsa,onu ben alırım. Roman, öykü gibi yazın türlerinden biraz uzaklaşmak için aldığım, okuyunca hayran kaldığım güzel bir araştırma kitabı Ekmeğimiz. Akdeniz’in kitabı ile kapımızı çalan, Öteki Venedik ile dostluğumuzu pekiştirip, Ekmeğimiz ile soframıza davet ettiğimiz Predrag Matvejeviç’in bu kitabını her elinize aldığınızda üç defa öpüp başınıza koyacaksınız ve başucu kitaplarınızın arasında yerini alacak. Ekmeğimiz kitabının Önsöz’ünde Enzo Bianchi şunları yazar: “Predrag ekmeğinin tek bir kırıntısını bile ziyan etmez. Ekmeğin tadına yalnız başına da, katık eşliğinde de varmasını bilir; kıymetinin bilincindedir, onu her bir lokmasında inanılmaz bir yemek, beslenmenin ve paylaşımın bizzat özü olarak yeniden keşfeder. Gerçektende, bir anda, onunla aynı sofrada yiyen, ekmeğini paylaşan sağlam dostlar oluveririz.” Ekmeğin böyle bir gücü olduğu kesindir. Paylaşılan bir lokma, sadece katığı değil dostluğu da
EkmeğimizPredrag Matvejevic · Yapı Kredi Yayınları · 20138 okunma
2019 426. kitabı
"Evren ekmekle başlar" ekmeğin şiir, sanat, inanca dair tarihçesi, tüm dünyada yolculuğu, varlığında yokluğunda önemi ve etkisi yani ana besin kaynağımız ekmeğin mucizesi
EkmeğimizPredrag Matvejevic · Yapı Kredi Yayınları · 20138 okunma

Predrag MatvejevicYazar · 3 kitap
1932 yılında Hırvat bir anne ve Rus bir babadan Bosna-Hersek’te Mostar’da doğdu. Zagreb Üniversitesi’ndeki Fransız Dili ve Edebiyatı profesörlüğü görevinden Yugoslavya’da savaş nedeniyle ayrıldı. Ülkesinden ayrılmak zorunda kalmadan hemen önce, yaklaşan savaş tehlikesini görüp; açık bir mektupla Slobodan Milošević'i intihara davet etmiştir. Günümüzün önde gelen yazarlarındandır. Lyon, Milano, Moskova, Kiev, Leningrad, Yale, New York, Oxford, Cambridge, Budapeşte ve Viyana üniversitelerinde dersler verdi. Sorbonne ve Roma La Sapienza üniversitelerinde Slav Dili ve Edebiyatı profesörlüğü yaptı. Eserlerini Fransızca ve Hırvatça kaleme alan yazarın kitapları arasında Akdeniz’in Kitabı yer almaktadır. En iyi çeviri kitap (Paris, 1993), Avrupa deneme ödülü (Cenevre, 1992) ödüllerini almıştır. Napoli'deki Laboratorio Mediterraneo Vakfı'nın yönetim kurulu başkanlığı ile P. E. N. Yazarlar Derneği'nin başkan yardımcılığını yapmıştır.