Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Erdemli Yol Gönderileri

Erdemli Yol kitaplarını, Erdemli Yol sözleri ve alıntılarını, Erdemli Yol yazarlarını, Erdemli Yol yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hikmet ehli şöyle demiştir: Yüce Allah insanı duyular ve akılla algılanan bir terkip ile içinde yaşadığımız âleme benzer bir yapıda yaratmıştır. Alemde var olan her şey onda da mevcuttur. O kadar ki, şu bile söylenmiştir:”İnsan, küçük bir alem ve büyük alemin özetidir”. Bu fikrin gayesi, önce alemi tanıma, ardından da âlem bilgisiyle âlemin Yaratıcısı’na ulaşmadır. İnsanın Rabbini bilme (Marifetullah) sürecinde ulaşacağı son durak, âlemi bilerek onun var edilmiş olduğunu ve emsalsiz bir Varedicisi olduğunu bilmesidir. Yüce Allah emsali olmaktan münezzeh bir ululuğa sahiptir.
Bilindiği üzere İbn Miskeveyh insanın sahip olduğu güçleri üçeayırmıştır: a. Fikrî güçler, b. Öfkeye dayalı güçler, c. Şehevî güçler. Bu güçlerin kontrol altına alınmasından doğan ana erdemleri de dört erdem olarak belirlemiştir: a. Hikmet erdemi ki, fikrî güçten doğar b. Yiğitlik erdemi ki , öfke gücünden doğar, c. İffet erdemi ki şehevî gücün bastırılmasından doğar, d. Bu üç erdemin varlığından doğan dördüncü bir erdem daha vardır ki , o da adalet erdemidir.
Reklam
İnsan ulu bildiği varlıktan utanır ve bilir ki, o , kendisini her zaman görmekte ve işitmektedir. Çirkin bir şey yaptığında kendisini cezalandıracaktır. Peki Yüce Allah`ı hakkıyla bilmeyen biri O`nu nasıl ululayacak, yaptıklarından haberdar olduğunu nasıl bilecektir? Nitekim Allah Resûlü`nün (sav) "Allah`tan hakkıyla utanın" buyruğunda zımnî olarak (yani kapalı bir biçimde söylenen ) Marifetullaha (yani Allah`ı tanımak) teşvik söz konusudur. Bu meyanda Yüce Allah da şöyle buyurmuştur: "Allah`ın -kendisini- gördüğünü bilmez mi!" Burada da yine aynı uyarı söz konusudur. Kul, Yüce Allah`ın kendisini gördüğünü bildiği zaman günah işlemekten sakınacaktır.
İnsanlardan utanırken kendi nefsinden utanmayan kimsenin kendine saygısı yoktur. İnsanlardan utandığı halde Yüce Allah`tan çekinip kimse ise O`nu lâyıkıyla tanımamaktadır.
Utanma erdemini kazanmak için ne yapmak gerektiğine gelince; insan, kötü bir şey yapmaya teşebbüs edeceği zaman, en çok değer verdiği kimseyi gözünün önüne getirmelidir. Her insan , değer verdiği kimseden utanır. Bu nedenledir ki, çirkin fiilde bulunan kimseler, hayvanlar ve çocuklardan çekinmezler. Temyiz gücü ( yani iyiyi kötüden ayırabilme ) olmayan kimselerden de utanmazlar. Cahilden daha az utanırken âlimden daha fazla utanırlar. Tek kişiden az çekinirken, topluluktan daha fazla çekinirler.
İnsanın kendinden utanmasına gelince bu da iffet ve iç temizlikte kendini gösterir. Hikmet ehlinden bir zat şöyle demiştir: Kendinden utancın başkalarından utancından daha fazla olsun.
Reklam
İnsanın Yüce Allah`tan utanması, O`nun emirlerine uyup yasaklarından uzak durmasıyla kendini gösterir. İbn Mesut (ra) Allah Resûlü`nün (sav) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Allah`tan hakkıyla utanın. Sahabe sordular: Ey Allah`ın Resûlü! Allah`tan nasıl hakkıyla utanabiliriz ? Buyurdu ki : Kafayı ve ihtiva ettiğini (yani içinde bulundurduğunu), mideyi ve hazmettiğini ,muhafaza edip dünya hayatının süsünü terk ederek, ölümü ve imtihanı anan kimse Yüce Allah`tan hakkıyla utanmış olur."
Kitabın temel gayesi; kulluk, emaneti yüklenme ve iyiliği emredip kötülükten sakındırmayı içeren beşerî hilâfetin gerektirdiği biçimde ahlâklanacak bireylere yol göstermektir.
Allah katından indirilen şerîat, kendiliğinden sabittir. Onu akıllarımızla bilsek de bilmesek de varlığını değiştiremeyiz. Şerîat, bu haliyle aklımıza da bilgimize de muhtaç değildir. Ama bizim ona ve onu akıllarımızla öğrenmeye ihtiyacımız vardır.
Akıl göze, ilim de fenere benzer. Gözü olmayan fenerden yararlanamayacağı gibi gözü olup feneri olmayan da görmek istediğini göremez.
Geri16
100 öğeden 91 ile 100 arasındakiler gösteriliyor.