31 Temmuz 2023
Dorlion Yayınları

Rıza Tevfik BölükbaşıYazar · 11 kitap
Rıza Tevfik Bölükbaşı, Türk bir şair, filozof ve siyasetçiydi. Hece vezninde yazdığı şiirlerle tanınan Rıza Tevfik Bölükbaşı, felsefeye merakı nedeniyle Feylesof Rıza olarak anılırdı. Tıp eğitimi gören Rıza Tevfik, Osmanlı döneminde milletvekilliği, Millî Eğitim Bakanlığı da yapan çok yönlü bir kişilikti. Politikadaki tutarsızlıkları ve ateşli kişilik yapısı nedeniyle olaylarla dolu bir ömür sürdü. Sevr Antlaşması’nı imzalayan Osmanlı delegesi olarak Yüzellilikler arasında yer aldığı için uzun yıllar sürgünde yaşadı; gurbet acısını, şiirlerinde dile getirdi. Sürgünde iken yazdığı "Uçun Kuşlar" isimli şiirinde yer alan, "Uçun kuşlar uçun! Burada vefa yok! Öyle akar sular, öyle hava yok! Feryadıma karşı aks-i sedâ yok! Bu yangın yerinde soğuk kül vardır." kıt'ası, o zamanki sıla özlemini dile getirir. HAYATI; Bugünkü Bulgaristan sınırlarında bulunan Cisr-i Mustafapaşa’da (Svilengrad) doğdu. Babası Arnavut kökenli bir devlet görevlisi, annesi ise Çerkes asıllıydı. Çocukluğu farklı şehirlerde geçti; Galatasaray Sultanîsi, Mülkiye ve ardından Tıbbiye’de eğitim gördü. Öğrencilik yıllarında siyasi olaylara karıştığı için birkaç kez tutuklandı. Daha sonra doktor olarak görev yaptı. II. Meşrutiyet döneminde siyasete atıldı; bir süre İttihat ve Terakki Cemiyeti içinde yer aldı, ardından muhalefete geçti. Maarif Nazırlığı (Eğitim Bakanlığı) yaptı ve Osmanlı Meclisi’nde görev aldı. En çok tartışılan yönü, 1920’de imzalanan Sevr Antlaşması heyetinde bulunmasıdır. Bu nedenle Cumhuriyet’in ilk yıllarında “150’likler” listesine alındı ve uzun yıllar sürgünde yaşadı. Sürgün yıllarında Ürdün, Lübnan ve Kıbrıs gibi ülkelerde yaşadı; şiir ve felsefe çalışmalarını sürdürdü. 1943’te çıkarılan afla Türkiye’ye döndü ve yeniden akademik çalışmalar yaptı. 30 Aralık 1949'da felç tedavisi için yattığı İstanbul Vakıf Gurebâ Hastanesi'nde saat 21.30'da zatürreden öldü. Cenaze namazı 1 Ocak 1950'de Şişli Camii'nde kılınmıştır. Defni ardından Rıza Tevfik'i çok seven Refi' Cevad Ulunay mezarı başında insanlara konuşma yapmıştır. Mezarı, Zincirlikuyu Asrî Mezarlığı'nda bulunmaktadır. Edebî açıdan bakıldığında, halk şiiri geleneğini modern şiirle birleştiren isimlerden biridir. Özellikle doğa, insan ruhu, aşk ve metafizik temalarını işlemiştir. Ayrıca Ömer Hayyam rubailerini Türkçeye çevirmesiyle de tanınır.