1956 Erzincan doğumlu ve hâlen İstanbul Üniversitesinde Felsefe alanında profesör olarak çalışan Ayhan Bıçak tarafından yazılan bu kitapla; felsefi düşüncenin insanlık tarihinde ortaya çıkan ilk kımıltılarına, Yunanistan’a, Atina’ya, Isparta’ya kadar gitmiş ve oradan başlayan “Evren Tasavvuru, Varlık, Tanrı’lar/Tanrı , İnsan, Köle, Kötü/İyi, Erdem, Arkhe/Töz, Bilinç, Dünya ... “ gibi kavramların izini sürerek Mitolojiyle, Efsanelerle somutlaştırmış ve Bilgelik ile temellendirerek Sokrates’e kadar getirmiştir. Sokrat öncesini kavram dünyamıza kazandırdıktan sonra Platon ile Sokrat Öncesi tüm felsefi materyallerin toplanarak bütğ kül sağlanmaya çalışıldığı ve Bilgeliğin/Tanrısal Duyuş temel alınarak güncellendiğini ve tasarlandığını, yeni kavramlarla sağlamlaştırılmaya ve genel geçer bilgi alanı hâline getirilmeye çalışıldığı görülmektedir. Platonun dersleriyle ve gölgesiyle olgunlaşan Aristo ise kendinden önceki bütün bu geleneği tekrar elden geçirip Tanrı Merkezli Fdlsefeden İnsan Merkezli/Akıl Merkezli Felsefeye geçişin mutfak çalışmasını yapmıştır. Felsefeyle birlikte birçok bilgi alanının da kurucusu olan Aristo ile artık felsefenin kuruluşunun tamamlandığı görülmektedir. Felsefeye Konu-Amaç-Yönetem-İlke gibi temel kavramları kazandırarak onun tüm insanların faydalanabileceği bir alan hâline getirip tüm insalığa kullanışlı bir düşünme aracı olarak bırakmıştır . Tüm bu uğraşının sonunda “Kendini Bil.” diyerek ve “İnsan Herşeyin Ölçüsüdür.” diyerek aslında Din de dahil olmak üzere büyün bilgi alanlarının kaynağını bize bildirmektedir. Kendinizi bulabileceğiniz yaklaşıl 400 sayfalık bir kitap.