Evinizde bir kahve makinesi var mı?
Belki de mutfak tezgahınızda duruyordur. Her sabah size kahvenizi hazırlıyor, siz de ona teşekkür edip işinize gidiyorsunuz. Basit, zararsız, günlük hayatın bir parçası.
Peki ya size o makinenin sizi dinlediğini söylesem?
Konuşmalarınızı kaydettiğini, WiFi ağınızı taradığını, nerede olduğunuzu tespit ettiğini, ve tüm bu bilgileri düşman devletteki bir sunucuya gönderdiğini söylesem, inanır mıydınız?
Muhtemelen komplo teorisi derdiniz. Paranoya. Bilim kurgu.
Ama gerçek, kurgusal olanın çok ötesinde.
21. yüzyılda savaşlar artık cephelerde değil, algoritmalarda kazanılıyor. Tanklar ve toplar yerini çiplere ve kodlara bıraktı. Ve en etkili silah, düşmanın fark etmediği silahtır.
Bu kitap bir hayal ürünü ama temelinde çok gerçek bir tehdit var: Akıllı cihazların karanlık yüzü. Her gün evlerimize aldığımız, "hayatımızı kolaylaştıran" teknolojiler, aynı zamanda bizi en savunmasız hale getiren araçlar.
Televizyonunuz sizi izliyor mu? Akıllı hoparlörünüz konuşmalarınızı kaydediyor mu? Buzdolabınız yeme alışkanlıklarınızı paylaşıyor mu?
Belki evet, belki hayır. Ama sormak zorundayız.
Göktürk'ün hikayesi, sıradan bir vatandaşın olağanüstü bir mücadelesinin hikayesi. O, bizim gibi biri. Mühendis, eş, baba. Ama bir gün ona bir seçenek sunuluyor: Ya görmezden gel, ya da bir şeyler yap.
O, bir şeyler yapmayı seçiyor.
Bu kitabı yazarken, teknik gerçekçiliğe dikkat ettim. Burada anlattığım tersine mühendislik teknikleri, şifreleme protokolleri, istihbarat operasyonları, hepsi gerçek dünyada var olan yöntemler. Kimilerini basitleştirdim, kimilerini dramatik amaçlarla uyarladım, ama özünde hepsi mümkün.
Ve bu, en korkutucu kısım.
Teknoloji, bir araçtır. İyilik için de kullanılabilir, kötülük için de. Bağımsızlık için de, sömürü için de. Şeffaflık için de, manipülasyon için de.
Hangi amaçla kullanıldığını anlamak, sadece mühendislerin değil, her vatandaşın sorumluluğu.
Bu kitap, o sorumluluğu hatırlatmak için yazıldı.
Elinizdeki kahve fincanını bir kenara bırakın. Sayfayı çevirin. Ve Göktürk'le birlikte, dijital gölgelerin dünyasına adım atın.
Ama dikkatli olun.
Gerçek, düşündüğünüzden çok daha yakınınızda.
Not:
Bu roman tamamen kurgusaldır. Karakterler, olaylar ve kurumlar hayal ürünüdür. Herhangi bir gerçek kişi, kurum veya olayla benzerlikleri tesadüftür.
Ancak teknoloji gerçek. Tehdit gerçek. Ve seçim de gerçek.
Sizin seçiminiz ne olacak?
Bayram AKTAŞ