YAŞAMIN İÇİNDE - FOLKLORUYLA- GÜNEY
Denizli büyükşehir belediyesi kültür yayınları tarafından yayımlanan
İnsan Ve Toplum kategorisine yer alan araştırma bir kitaptır. Kitabın amacı şehrinin tarihî, kültürel ve doğal güzelliklerini insanlara ve gelecek nesillere aktarılmasıdır. Tarihçiler ve coğrafyacılar, uzun zamanlardan beri insan topluluklarının, içinde yaşadıkları doğal ortamdan ayrı bir şekilde anlaşılamayacağını öne sürerler. İklim, toprak, su, bitkiler, hayvanlar, mineral kaynaklar ve fiziki yapı insan topluluklarını kısıtlarken aynı zamanda fırsatlar da sunar. "Yaşamın içinde Folkloruyla Güney" adlı kitabı ele aldığımız zaman değerli yazarımız ne kadar büyük ve zahmetli işi başardığını açıkça görebiliyor ve hayranlıkla izliyoruz. Bir insanın böyle güzel çalışmanın sonucu ancak memleketine olan aşkla başarabileceğini inancındayım. Yazar kitabın önsözünde şu ifadeler kullanır; ‘’Güney'im seni her Güneyli gibi ben de çok sevdim: Korkuların, sevgilerin, umutların, kaygıların ve her türden yaşatıp geldiğin inanışlarıyla sevdim. İçinde yer alan doğaya bağlı olarak geliştirdiğin maddi ve manevi kültür ürünleri ile sevdim. Üzerinde yaşamış fakat isimleri de kendileri gibi yitip giden, teriyle toprağı yoğuran, taşın arasında geçimini emeğiyle çıkaran arı gönüllü, temiz yürekli insanınla sevdim.’’
Değerli yazar Şerif Kutludağ ne kadar milliyetçi ruha sahip olduğunu çok iyi bilsek de aslında onun bu özelliği bu kitaptan daha iyi anlaşılıyor diye düşünüyorum.
Kitap on bir ana bölümden oluşmaktadır ve Güney hakkında değerli okuyucu ne bulmak isterse her şeyi mevcuttur kitapta.
Bölümler olarak kısa bilgilendirme yapacak olursak:
Birinci bölümde Güney ilçesine toplu bakış, tarih ve kuruluş, ilk yerleşim, coğrafi durumu, idari durumu, sosyal gelişimi, ve eğitim gibi