Güzel Ayrılık Ekrem Özdemir’in ilk romanı. Bu özelliği ile kitabı okumaya başladım. Notlar dergisinde yazıları yayınlanan, Hz. Mevlana hakkında kitabı olan yazarın iyi bir roman okuyucusu olduğunu da biliyorum. Rus edebiyatı iyi bilecek kadar okumuş olduğunu da bildiğimden kitabını o gözle okuyordum. Güzel Ayrılık aşkı konu alıyor çok dikkatlice yazılmış. Romanın karakterleri hayatın içinden olduğu kadar romanı okurken bir film jönü gibi de izlenim bırakıyor. Kişilik tahlillerini yazar çok iyi yapmış. Seval ( Malena ) karekteri için yapılan benzetmeler de çok başarılı. Okuyucu romanı okurken yapılan benzetmelerden karakteri kolaylıkla tanıyabilir. Bununla alakalı yazarın bizlere sunduğu filmler izlenebilir. Yazar entelektüel birikimini bolca kitabına zerk etmiş veya okuyucusu için bilgisini sakınmadan sunmuş.
Ankara’ya yabancı olmayanlar, başkenti iyi bilenler, Eryaman da oturanlar, Kızılayı gezenler bu romanı daha zevkle okuyacaklardır. Memur olanlar içinde kitap hoş anılar, yorumlar, analizler sunmaktadır. Aşkı, sevgiyi, sevdayı, romantizmi, kadın -erkek ilişkilerini,yakınlaşmalarını, sohbet ortamlarını, erkeğin kadına - kadının erkeğe bakış açısını, mutluluğu arayan insanların açmazlarını, huzura ulaşmanın yolunu, kültür farklılıklarını, insanın yalnızlığını, çaresizliğini, kıskançlığını yazar detaylı şekilde işlemiş.
En zor şey başlamaktır. Başlanan her şeyin bir sonu vardır. Bir şeye başlamak isteyip de başlayamamak belki de en kötüsüdür. Cemal karakteri için yaşamın anlamı neydi? Sevgisini neden sevdiğine değil de kağıtlara döktü? Sevdiğinden neden uzaklaşmak istedi? Yazar, Cemal karakterini oluştururken ne murat etti? Romanın iki kadın kahramanının da geçmişi niye kirli?Bu soruları romanı okurken düşündüm.Bu düşünceler kendime, geçmişime dair düşüncelerimle